Boulevard

AD gaat brievenrubriek tegen licht houden na AI-stunt Klöpping

Door ANP··Aangepast:
AD gaat brievenrubriek tegen licht houden na AI-stunt Klöpping
RTL

AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma gaat kijken of de selectie van lezersbrieven moet worden aangepast, nadat meerdere door kunstmatige intelligentie (AI) geschreven brieven van Alexander Klöpping in de krant kwamen. Dat zei Rijpma donderdag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Internetondernemer Klöpping vertelde woensdag in talkshow Eva dat hij de afgelopen periode onder een schuilnaam talloze door AI gegenereerde lezersbrieven stuurde naar kranten. Rijpma bevestigde in Spraakmakers dat het AD drie van dit soort brieven heeft geplaatst. "We hebben tot nu toe geen standaardprocedure om afzenders van brieven te controleren", aldus de hoofdredacteur. "Maar ik ga daar wel vandaag met de redactie over praten. Het is een illusie te veronderstellen dat ik 100 procent uitsluitsel kan geven dat het nog een keer gebeurt. Maar we kunnen wel vragen: hoe kunnen we een drempel opwerpen, zodat het minder gauw gebeurt?"

Overigens is Rijpma blij met de signaalfunctie die van de stunt van Klöpping uitgaat. "Ik word liever wakker geschud door Alexander Klöpping dan door een Russische chatbot." De selectie van brieven die op de lezerspagina belanden, gebeurt nu handmatig door redacteuren. "We kijken of iemand een nieuw argument aandraagt en iets toevoegt aan de discussie die gaande is", aldus Rijpma. "Soms is er contact met de schrijvers. Maar dat is tot nu toe geen standaardprocedure." Zij vreest wel dat dit "ook voor de goedwillende lezer de drempel verhoogt om een brief te sturen".

De hoofdredacteur van het AD merkt ook op dat het mogelijk plaatsen van nepbrieven een risico van alle tijden is.