NS komt met 'uiterste bod' aan vakbonden: meer loon en zwaarwerkregeling

De NS heeft een eindbod gedaan in de moeizame cao-onderhandelingen met de vakbonden. Daarmee hoopt het spoorbedrijf een einde te maken aan de stakingen. Er komt iets meer loon bij en de voorwaarden zijn beter, zegt het spoorbedrijf.
Cusotm yt title
Het loonbod ligt hoger dan het bod van afgelopen vrijdag, zegt NS. In plaats van een verhoging van 3,25 procent per maart 2025, ligt er nu een bod van 4 procent voor het eerste jaar en 2,75 procent voor het tweede. "Dat is over de looptijd van de cao een verhoging van 6,75 procent en een gemiddelde verhoging van 3,4 procent per jaar", stelt het vervoersbedrijf.
NS stelt een ook een verbeterde regeling voor zwaar werk voor. "Collega's die onder verzwarende omstandigheden hebben gewerkt, kunnen ervoor kiezen om tot drie jaar eerder te stoppen met werken." Wie eerder stopt en 30 jaar of langer in dienst is geweest, krijgt standaard een maximale overbruggingsvergoeding.
Uiterst voorstel
Het gaat volgens NS-woordvoerder Erik Kroeze om een 'uiterst voorstel' dat de bonden aan hun leden kunnen voorleggen ter goedkeuring. Verder dan dit kan het spoorbedrijf met andere woorden niet gaan.
Vakbonden VVMC, FNV en CNV voeren sinds vorige week actie voor een nieuwe cao voor zo’n 17.500 werknemers van het spoorbedrijf. Ze willen een loonsverhoging 'die de inflatie dekt'. Maar het bod van de NS bleef tot nu toe dus steken op 3,25 procent voor dit jaar, en 2,75 procent voor per maart 2026.
CNV schort acties voorlopig op
Vakbond CNV laat weten het bod aan de leden te gaan voorleggen. "In de tussentijd schorten we onze acties op", zegt CNV-onderhandelaar Henk Jongsma. Volgens de bond zijn er een aantal verbeteringen gedaan die belangrijk zijn, bijvoorbeeld als het gaat om vaste vrije dagen en inspraak op het rooster.
FNV laat weten het bod te bestuderen. Daarna wordt besloten of het aan de leden wordt voorgelegd of niet. De grootste vakbond, VVMC, kon nog niet reageren.
De stakingen leiden tot onvrede bij NS-topman Wouter Koolmees:
Die acties draaien om meer dan alleen het loon, zei Marike Timmermans, woordvoerder van VVMC eerder deze week. Zo moet het personeel gelijke voorwaarden voor gelijk werk krijgen en willen de bonden betere regels voor zware beroepen.
Managers en kantoorpersoneel van NS mogen vanaf hun 50ste levensjaar kiezen voor een vierdaagse werkweek. Machinisten en monteurs mogen dat pas vanaf hun 55ste, stelt FNV.
Verliezen
De NS kampt met verliezen en verhoogde dit jaar onder meer de prijzen van treinkaartjes om dat op te vangen. Het kabinet sprong bij, maar liet ook weten dat volgend jaar niet meer te doen. Zonder maatregelen stijgen de tarieven volgend jaar met zo’n 12 procent, is de verwachting.
Hogere lonen kan het bedrijf kortom niet gebruiken, maar volgens de bonden mag er niet worden bezuinigd op het ov of het personeel. Wie goed zorgt voor zijn mensen, zorgt ook voor een betrouwbare dienstregeling en dat is dan weer goed voor de reiziger - de grote gedupeerde van alle stakingsacties.