Waar is Joost? Om deze Nederlandse songfestivalacts was er ook veel te doen
Er is paniek in songfestivalland: Joost Klein (26) mag vanwege een incident niet meedoen aan de repetities. Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk. Ook is het onduidelijk of Joost zaterdag gewoon optreedt tijdens de finale of dat het goed mis is. Het is zeker niet de eerste keer dat er reuring ontstaat rond een Nederlandse act. We doken in de archieven: om deze Nederlandse acts was heel wat te doen.
De Toppers
Het is alweer vijftien jaar geleden dat De Toppers meededen aan het songfestival. In 2009 zongen René Froger, Jeroen van der Boom en Gordon het nummer 'Shine' en de heren waren van plan om ook met hun outfits te shinen op het podium. De Toppers zouden eigenlijk lichtgevende pakken dragen, maar tijdens de eerste repetitie liep het al helemaal in de soep.
De pakken, bestaande uit meer dan duizend ledlampjes, werkten niet naar behoren en daarom werden ze op het laatste moment vervangen. Uiteindelijk stonden de mannen met pakken die waren beplakt met duizenden strass-steentjes op het podium.
Joan Franka
Om de outfit van Joan Franka was in 2012 heel wat te doen. De 'You & Me'-zangeres besloot een tooi op haar hoofd te zetten en werd beschuldigd van culturele toe-eigening. Ondanks alle kritiek bleef ze het hoofddeksel dragen. Joan heeft later in een interview met Beau Monde aangegeven dat ze de kritiek inmiddels wel snapt. "Op dat moment had ik het gevoel dat ik niets verkeerd deed, maar tijden zijn echt veranderd. Achteraf denk ik dat ik me er meer van had moeten aantrekken. Ik zou de tooi nu ook nooit meer opzetten of etaleren."
Het tegenvallende succes van Joan lag echter niet alleen aan de tooi. Ze moest in het Azerbeidzjaanse Bakoe heel wat evenementen en feestjes afgaan om haar populariteit op te krikken. Hierdoor was ze op de dag van de halve finale niet in topvorm.
Trijntje Oosterhuis
In 2015 was Nederland te klein toen Trijntje Oosterhuis haar outfit voor het songfestival toonde. Zelfs Cornald Maas noemde de scheurjurk 'gewaagd'. Uiteindelijk zwichtte de zangeres en koos ze een andere outfit. Later die week mocht Trijntjes schoonzusje Edsilia Rombley tijdens de finale de punten uitreiken voor Nederland en dat deed ze in dé jurk. Nederland lag in een... tja, scheur.
Waylon
Zanger Waylon heeft twee keer meegedaan aan het songfestival: een keer in 2014 met Ilse DeLange als The Common Linnets en een keer solo in 2018. Beide keren was er gedoe over de outfit van de zanger en dan vooral zijn hoed.
In 2014 droeg Waylon een zwarte hoed met aan de zijkant guldens. De zanger moest benadrukken dat zijn gebruik van de munt géén anti-Europa-statement was.
In 2018 stond Waylon zonder Ilse op het podium, maar hij werd wel vergezeld door dansers. Die dansers - krumpers om precies te zijn - werden alleen niet helemaal goed begrepen door het publiek.
Sieneke
In 2010 had Sieneke de eer om ons land te vertegenwoordigen op het songfestival. Met het liedje en een eigen draaiorgel reisde ze af naar Oslo om daar het nummer 'Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)' ten gehore te brengen. Eenmaal aangekomen bleek dat het draaiorgel te zwaar was voor het glazen toneel. Uiteindelijk werd er last-minute een ander orgel ingevlogen.
Duncan Laurence
In 2019 werden 'wij' eindelijk weer eens de winnaar van het muziekspektakel. Dat kwam niet alleen door het prachtige nummer van Duncan Laurence, ook door de hele act eromheen. Er zou een lichtgevende bal in de lucht zweven en op een gegeven moment naar beneden dalen.
Van tevoren leek het plan helemaal goed te zijn afgetikt, maar eenmaal in Tel Aviv aangekomen was de bal niet zoals de Nederlandse delegatie voor ogen had. De bal-gate was geboren. Uiteindelijk liet Ilse DeLange een speciale bal in België maken en was het nog maar de vraag of deze op tijd aan zou komen en hoe het zou gaan. Er werd een extra repetitie ingepland en uiteindelijk kwam het helemaal goed.
3JS
Waar er bij Duncan veel aandacht werd geschonken aan de act, was dat bij de 3JS in 2011 minder het geval. De heren stonden wat verloren op het podium en dat was ook te zien in de resultaten. De Volendammers kregen de minste punten van alle landen die deelnamen aan het songfestival 2011: slechts dertien.
Douwe Bob
Douwe Bob nam in 2016 zijn nummer 'Slow Down' wel heel erg letterlijk. De zanger besloot om zijn nummer tien seconden stil te laten vallen. De grote vraag was natuurlijk hoe het publiek erop zou reageren. Uiteindelijk barstte het publiek in juichen uit, maar het mocht niet baten. De zanger werd elfde.
Treble
In 2007 mochten de dames van Treble Nederland vertegenwoordigen op het songfestival. Met het nummer 'Amambanda' zouden ze Europa eens een poepie laten ruiken. Helaas liep het allemaal iets minder mooi af, want het publiek begreep er helemaal niks van. En dat is ook niet gek, want Treble zong in een zelfverzonnen taal.
Gerard Joling
Voor veel songfestivalfans is het nog steeds een doorn in het oog. Gerard Joling deed in 1988 mee met het nummer 'Shangri-la'. De verwachtingen waren hooggespannen, want de winst leek binnen handbereik.
Helaas ging het optreden niet als gepland. De act valt of staat natuurlijk niet alleen met het nummer of de outfit: ook de zangkwaliteiten spelen mee. Doordat Geer tussen de repetities in Dublin door terugvloog naar Nederland voor een schnabbel, was hij niet meer in vorm. Hij haalde hierdoor de uithaal aan het einde van het nummer niet en daarmee was het einde verhaal.
Jeangu Macrooy
'Birth of a New Age', zo heette het songfestivallied van Jeangu Macrooy waarmee hij in 2021 meedeed aan het muziekfestijn. Maar het werd door een enkeling al gauw omgedoopt tot het 'broccoli-lied'. De zanger zingt in het nummer 'Yu no man broko mi' in het Sranantongo. De tekst is gebaseerd op het Surinaamse spreekwoord 'Mi na afusensi, no wan man e broko mi', wat letterlijk 'ik ben een halve cent, niemand kan mij breken' betekent.
Het was de eerste keer dat er Sranantongo klonk op het Eurovisiesongfestival, maar niet iedereen wist dit te waarderen. Al snel kwamen er opmerkingen over dat 'broko mi' te veel zou lijken op 'broccoli'. Ook de vele broccoli-grapjes en -inhakers die volgden leidden weer tot ophef, omdat die respectloos zouden zijn tegenover de Surinaamse cultuur.
Mia en Dion
Bijna niemand had van ze gehoord toen AVROTROS in 2023 Mia Nicolai en Dion Cooper aankondigde als de Nederlandse act. Twee zangers met niet megaveel ervaring voor een groot publiek, zou dat wel goed gaan? Tijdens een eerste optreden op een songfestivalpre-party werd het pijnlijk duidelijk: nee, het nummer was live te hoog gegrepen. Heel Nederland viel over de valse uithalen. Mia en Dion veranderden de uitvoering van hun nummer, maar het mocht niet baten. Tijdens de halve finale in Liverpool kregen ze niet genoeg punten om naar de finale door te mogen.