In de macaronimix gooien

Een huis vol-familie Jelies gooit eetpatroon om na emigratie

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© KRO-NCRVEen huis vol-familie Jelies gooit eetpatroon om na emigratie
RTL

Als je naar Spanje verhuist, krijg je niet alleen te maken met een andere cultuur, maar ook met een totaal andere keuken. Voor de familie Jelies, bekend van het programma 'Een huis vol', was het erg wennen om niet meer met pakjes te koken. Inmiddels zijn ook op dit vlak helemaal ingeburgerd, zo vertellen ze in een interview op de website van KRO-NCRV.

"Ik had vanuit Nederland veel juszakjes en macaronimixen meegenomen, maar dat raakt natuurlijk een keer op"

In Nederland at de familie Jelies het liefst een belegde boterham bij het ontbijt of de lunch, maar in Spanje kennen ze dat niet. "Wij eten hier nu elke dag stokbrood", vertelt Janneke. "De kinderen krijgen ook altijd een stuk stokbrood mee naar school. We eten er graag ham, kaas en tomaat op, met lekker wat olijfolie eroverheen."

Een Huis Vol Emigreert-Kijkers schrikken van nieuwe huis van familie Jelies
Lees ook

Een Huis Vol Emigreert-Kijkers schrikken van nieuwe huis van familie Jelies

Waar ze in Nederland 's avonds het liefst een AVG'tje aten, zijn ze in Spanje aan het experimenteren met het avondeten. "We eten eigenlijk geen aardappels meer, maar vooral rijst, bami en pasta. Ik heb ook een keer paella gemaakt, lekker met vis en garnaaltjes erdoorheen. Maar daar moesten de kinderen nog best aan wennen. We doen wel ons best om veel uit te proberen."

Het grootste verschil met Nederland is dat de familie tegenwoordig vers en onbewerkt voedsel eet. "Ik had vanuit Nederland veel juszakjes en macaronimixen meegenomen. Maar dat raakt natuurlijk een keer op, dus toen moest ik gaan improviseren. Alles maken we nu vers. En onze groentes halen we vaak op de zaterdagmarkt. Koken is nu eigenlijk veel leuker geworden."
 

Lees meer over
Een Huis Vol