Rob Goossens biecht op: dit viel je vast niet op in De Verraders
Het zogenoemde 'quoten', waarbij kandidaten van programma's voor de camera terugblikken op bepaalde gebeurtenissen, wordt in de tv-wereld steeds populairder. Maar hoe werkt dit nou precies? Wanneer en waar worden die quotes opgenomen? Rob Goossens (33) en Luuk Ikink (41) bespreken het in de nieuwste aflevering van 'De BLVD Podcast'.
"Het was een soort bouwkeet die echt ver van de rest afstond"
Volgens Luuk is de oorsprong van het quoten ontstaan bij Expeditie Robinson. "Daar had je een soort terugtrekkamer waar je dan kon zitten om te biechten", vertelt hij. Inmiddels is het bij de meeste programma's de normaalste zaak van de wereld dat kandidaten bepaalde quotes tussen de scènes door voor de camera vertellen. "Het is een heel goede manier om duidelijk te maken dat dit iets is waar je extra op moet letten", legt Rob uit over de inzet ervan door de makers.
Het fenomeen wordt voornamelijk bij realityprogramma's gebruikt en dat is een slimme manier om zo'n ongeregisseerd programma toch te kunnen sturen. "Het is eigenlijk een beetje dat de productie toch grip kan houden op die reality", concludeert Luuk. Al kan er toch het een en ander misgaan.
Rob heeft tijdens zijn deelname aan De Verraders zelf ook quotes moeten geven en legt uit hoe dat in zijn werk ging. "Ze zorgden er gewoon voor dat iedereen minimaal één keer op een dag naar de biecht toeging." Omdat in een programma als De Verraders niemand mag weten of je verrader of getrouwe bent, was het belangrijk dat deze ruimte goed afgeschermd was. "Het was een soort bouwkeet die echt ver van de rest afstond." Volgens Rob was het dan ook niet de bedoeling dat kandidaten daar op eigen houtje naartoe liepen.
Tijdens het quoten kreeg Rob geen fragmenten te zien, maar werd hem een situatie verteld waarop hij vervolgens moest reageren. "Je krijgt gewoon vragen over dingen die zijn gebeurd en zij weten wat interessant is." Achteraf gezien zegt Rob dat hij uit de vragen die hem werden gesteld informatie had kunnen halen om achter de identiteit van de verraders te komen.
Verder onthult Rob dat alle quotes altijd na de opnames worden opgenomen. Dat wil zeggen dat hij soms heeft moeten doen alsof een bepaalde situatie, waarover hij het op dat moment moest hebben, nog niet was gebeurd. "Sterker nog, ze zeggen dan: 'Praat in de tegenwoordige tijd'. Het is niet de bedoeling dat het als een terugblik gaat voelen."
Soms kan de kijker uit de beelden opmaken of een quote dezelfde dag als de gebeurtenis is opgenomen. "Als je er goed op let, dan zie je dat ze dingen vergeten zijn te vragen (…) en dan zie je dat de kleding wisselt."
Het is voor de kandidaten dus niet per se een makkie om op een goede manier te quoten, maar de productie weet vaak precies welk antwoord ze van de kandidaten willen horen. Daar prikken kijkers voortaan met deze informatie van Rob en Luuk wellicht wat meer doorheen.
Je kunt De BLVD Podcast hieronder beluisteren:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.