Britse politie: dreiging in Wenen heeft geen invloed op andere Taylor Swift-shows
Na de recente dreiging die leidde tot de annulering van drie concerten van Taylor Swift (34) in Wenen, hebben de Britse autoriteiten verzekerd dat de aanstaande shows in Londen niet in gevaar zijn.
Diana Johnson, de Britse onderminister van de politie, bevestigt dat de autoriteiten 'alle informatie' grondig onderzoeken in aanloop naar de Taylor Swift-concerten in Londen. De Britse politie neemt elk risico serieus en evalueert elk evenement zorgvuldig om de veiligheid van het publiek te waarborgen, zegt ze tegen de entertainmentwebsite Deadline.
Ondanks de dreiging in Wenen lijkt de situatie in Londen onder controle. De concerten in het Wembley Stadium, gepland voor 16, 17, 19 en 20 augustus, kunnen volgens de Londense Metropolitan Police zoals gepland doorgaan. "Niets wijst erop dat de zaken die door de Oostenrijkse autoriteiten worden onderzocht impact hebben op de komende evenementen hier in Londen", zegt een woordvoerder van de Londense Metropolitan Police.
In Wenen zijn de concerten van Taylor Swift geannuleerd door een ernstige dreiging van een zelfmoordaanslag. Drie mannen, waaronder een 19-jarige hoofdverdachte, werden gearresteerd. De hoofdverdachte had vergevorderde plannen om buiten het stadion, waar Swift zou optreden, mensen aan te vallen met wapens en explosieven. Dankzij tips van buitenlandse inlichtingendiensten konden de Oostenrijkse autoriteiten de aanslag op tijd voorkomen.
Het zou gaan om een mogelijke zelfmoordaanslag. Twee verdachten hebben bekend. Er is een derde verdachte ondervraagd, maar verder wordt niemand gezocht. De hoofdverdachte is een 19-jarige man met Noord-Macedonische roots. Hij had eind juli zijn baan opgezegd en aangekondigd dat hij grootse plannen had, zegt Franz Ruf van de Oostenrijkse politie. Hij zou lid geweest zijn van een bekend islamistisch netwerk en had online uitgezocht hoe hij een bom moest maken. Ruf zegt dat in zijn woning materialen zijn gevonden waarmee een bom gemaakt kon worden.
De tweede verdachte, een jongen van 17, had het net uitgemaakt met zijn vriendin, meldt politiechef Ruf. Beide verdachten waren volgens hem bereid om bij de aanslag te sterven. De derde verdachte is 15 jaar en stond ook in contact met de verdachte van 19.
Johnson benadrukte ook dat de Britse regering werkt aan wetgeving die evenementenlocaties verplicht om preventieve maatregelen tegen terreuraanslagen te nemen. Deze wetsvoorstellen zijn ingegeven door eerdere tragische gebeurtenissen, zoals de aanslag op het concert van Ariana Grande in Manchester in 2017. Naar aanleiding van die gebeurtenis liet Taylor zich in 2019 in een interview ontvallen bang te zijn voor de mogelijkheid van een aanslag tijdens een van haar optredens. Een dergelijk scenario noemde ze destijds zelfs 'haar grootste angst'.
Ondertussen hangen fans van de popster een boom in Wenen vol met hun vriendschapsarmbandjes, het accessoire dat Swifties wereldwijd verbindt. De fans doen dit om elkaar en hun idool te steunen. De kralenbandjes zijn sinds enkele jaren een kenmerkend accessoire voor Taylor-fans.
De Swifties hebben zich in de Oostenrijkse hoofdstad verzameld in de Corneliusstrasse. Daarmee verwijzen ze naar Taylors nummer 'Cornelia Street'. Tientallen mensen staan rond de zogeheten 'Swiftie Tree', hangen armbandjes in de boom en zingen samen, meldt het ANP.
Ondanks de enorme run op tickets vond Shay Kreuger de show van Taylor in Nederland toch wat tegenvallen: