Frits Barend mag volledig rapport IDFA over Carré-incident niet inzien: 'Belachelijk'

Frits Barend (77) wil inzage in het rapport over het incident dat tijdens de openingsavond van het festival IDFA plaatsvond. Dat laat de journalist dinsdag weten aan het ANP. Volgens Frits heeft het IDFA het onderzoek naar het voorval, inmiddels bijna twee maanden terug, afgerond. Maar het festival wil hem alleen een deels gecensureerde versie van het rapport laten lezen. Hier neemt Frits geen genoegen mee, beklemtoont hij.
"Ik wil het hele rapport zien"
Tijdens de openingsavond in Theater Carré op 14 november gooide een pro-Palestijnse demonstrant pamfletten door de lucht en sprak steun uit aan Palestina. Frits, die uit een Joods gezin komt, zat naast de demonstrant. In een filmpje roept de demonstrant dat hij werd 'aangevallen' door Frits, wat de tv-maker stellig ontkent. Volgens de televisiecoryfee probeerde de man over hem heen te klimmen toen hij de zaal verliet. IDFA ontving een klacht over het incident en zei de zaak 'zeer serieus' te nemen. Daarom besteedde het festival het onderzoek uit aan een extern bureau.
"Het IDFA heeft mij gebeld en zegt dat ik een paar delen van het rapport mag inzien", aldus Frits. "Maar dat wil ik niet, ik wil het hele rapport zien. Zij willen dat ik een besluit neem over de voortgang van de zaak. Maar dat kan ik niet nemen als ik maar de helft van het rapport kan lezen." De journalist vindt de gang van zaken 'belachelijk, je zou er een documentaire over kunnen maken'.
Het IDFA heeft dinsdag laten weten dat zij de gedragsregels die gelden voor gasten, bezoekers en personeel beter en duidelijker onder de aandacht gaat brengen. "Dit voorval dat plaatsvond in een volle zaal met genodigden heeft vragen opgeroepen over sociale veiligheid en de organisatorische aanpak van ongewenst gedrag", meldt het festival. Voor het onderzoek werden twaalf getuigen gehoord. Ook zijn er zes video's van het incident geanalyseerd. "De evaluatie heeft duidelijk gemaakt dat er consensus is over het feit dat er een verbale en fysieke interactie plaatsvond, maar dat er sterk uiteenlopende percepties zijn van de ernst van het incident", meldt het IDFA. "Ook beide directbetrokkenen hebben hun eigen perspectieven en emoties."
Omdat uit de grondige evaluatie volgens het festival geen duidelijke dader naar voren kwam, neemt het IDFA geen verdere maatregelen. Wel wordt dus gekeken hoe de gedragsregels beter duidelijk gemaakt kunnen worden. Het IDFA heeft de conclusies van het onderzoek gedeeld met zowel Frits Barend als de pro-Palestijnse demonstrant die bij het incident betrokken was. Beide partijen in deze kwestie zijn door het festival uitgenodigd voor een gesprek over de analyse en de besluiten die zijn genomen.