Hugo de Jonge moest met gezin vluchten na doodsbedreigingen

Voormalig vicepremier en coronaminister Hugo de Jonge (47) vertelt in de podcast 'Wat is het waard?' over de moeilijke periode waar hij doorheen ging tijdens de coronacrisis. Van een poederbrief tot aan een woedende menigte aan de deur, de politicus leefde indertijd in 'een hel'.
"Het heeft ons sterker gemaakt. Je bent echt een team thuis"
De maatregelen die het kabinet in 2020 nam als gevolg van de uitbraak van het coronavirus zorgde destijds voor een hoop woede in Nederland. De plannen van het kabinet resulteerden in talloze bedreigingen aan het adres van Hugo.
"Het is echt heel heftig geweest. Het ging van mailtjes en tweets, die op mij, mijn partner en kinderen waren gericht, tot aan poederbrieven die bij ons thuis werden bezorgd. Er kwamen zelfs mensen filmend aan de deur", aldus Hugo. Ook op straat was hij zijn leven niet zeker: "Daar werd ik voortdurend bedreigd. Ik heb de gekste dingen meegemaakt."
Tekst loopt door onder de podcast.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De impact van de bedreigingen was enorm en dus werden Hugo, zijn vrouw Mireille en hun kinderen Sarah en Ismael streng beveiligd. "We mochten de post niet meer openen en niet alleen over straat, alleen met persoonsbeveiliging. We hadden in die tijd net een puppy gekocht, die moest nogal vaak uit natuurlijk. Ik heb dat beestje in de eerste maanden van zijn leven met vier man beveiliging om me heen uitgelaten."
Ook sporten ging niet zonder beveiliging. "Als ik ging wielrennen reed er een brommer voor me en een brommer achter me. En dan reed er ook nog eens een auto om ons heen."
De maatregelen hadden ook grote gevolgen voor de kinderen van Hugo. "Aan de keukentafel wilden we daar thuis zo eerlijk mogelijk over zijn, zonder het te dramatiseren. Natuurlijk is het voor hen ook heftig geweest. Er kwamen mensen aan de deur en op social media werden zij te grazen genomen."
Sarah en Ismael gingen lange tijd gebukt onder de impact van de bedreigingen. "Ze kregen dus veel haatberichten over zich heen", vertelt Hugo. "Maar er was ook kleiner leed. Als mijn dochter bijvoorbeeld een mascara bestelde, dan duurde het weken voordat die werd bezorgd. Alle post moest natuurlijk gecontroleerd worden." Toch bracht deze periode het gezin uiteindelijk nader tot elkaar: "Het heeft ons sterker gemaakt. Je bent echt een team thuis."
Eerder vertelde Hugo al aan RTL Boulevard over de hechte band met zijn gezin:
De bedreigingen aan het adres van de familie de Jonge bereikten een dieptepunt op het moment dat de avondklok werd aangekondigd. "Toen ontstonden er rellen in Rotterdam-Zuid. Op Telegram had de politie gezien dat er een meute onderweg was naar ons huis. Dat was het moment dat we met de kinderen binnen een half uur ons huis uit moesten en we naar een onbekende plek werden gebracht. Dat was heel heftig. Dat was voor de kinderen echt een schrikmoment."
Toch was Hugo in die tijd weinig bezig met de bedreigingen. "Ik werkte toen 100 uur per week. Er was niet veel ruimte om daarmee bezig te zijn. Ik was altijd aan het werk." Hij zegt 'ontzettend dankbaar' te zijn voor de maatregelen die indertijd zijn genomen. "Ik heb altijd gedacht: wat bijzonder dat we leven in een land dat politie, rechters en journalisten worden beschermd. Wat goed dat we dat dat doen, anders zou ik dit werk niet kunnen doen."
De podcast is te beluisteren op alle platformen.