Ajax-spits Brobbey langdurig afgeperst met zwaar vuurwerk en brandstichting

Ajax-speler Brian Brobbey is vanaf eind 2022 maandenlang afgeperst. Toen hij niet betaalde, escaleerde de situatie met een reeks geweldsincidenten tot gevolg.
De afpersing begon in december 2022, toen een Amsterdamse crimineel Brobbey benaderde op een festival, schrijft Het Parool. Volgens die crimineel, Jeymon A., zaten 'criminele Marokkanen uit Utrecht' achter Brobbey aan, wat hij zou hebben opgelost in ruil voor een 'royale vergoeding'.
Deze manier van afpersing staat bij justitie bekend als de 'Holleeder-methode': verzonnen problemen worden voor veel geld opgelost.
Geweldsincidenten
Toen Brobbey niet betaalde, werd er zwaar vuurwerk door de brievenbus van zijn schoonmoeder gegooid. In maart 2023 ging een explosief af bij een van zijn auto's. Weer een maand later werd de auto van zijn schoonzus in brand gestoken.
Het meest ingrijpende incident vond plaats in juli van dat jaar, toen Brobbeys jeugdvriend, die voor hem opkwam, werd neergeschoten door Jeymon A. De vriend overleefde de aanslag ternauwernood. Kort daarna ontving Brobbey een appje met een eis van 150.000 euro, vergezeld van dreigementen.
10 jaar celstraf
Pas toen werd Brobbeys werkgever Ajax op de hoogte gebracht over de afpersing. Brobbey beschouwde die als een privézaak en weigerde aangifte te doen. Toch werpt Het Parool de vraag op of Ajax en justitie wel voldoende hebben gedaan om Brobbey te beschermen.
A. is veroordeeld tot een celstraf van 10 jaar, onder andere voor poging tot doodslag vanwege het schietincident. Er loopt nog een hoger beroep, zegt zijn advocaat tegen de krant. Voor de afpersingspraktijken is A. nooit vervolgd, zegt ze ook.
Spelersvakbond: 'Spelers moeten aan de bel trekken'
Voorzitter Evgeny Levchenko van spelersvakbond VVCS zegt dat het 'natuurlijk nooit fijn is als zoiets gebeurt'. "Dat zoiets vervolgens breed wordt uitgemeten in de media, is dat natuurlijk ook niet."
"Zoiets als dit straalt slecht af op voetballers en op het voetbal in het algemeen. Wij vinden als vakbond wel dat dit sneller aan het licht moet komen om het te bestrijden. Spelers moeten snel aan de bel trekken en niet verwachten dat het zich vanzelf oplost. Je moet dit met alle energie de kop indrukken en vertrouwen dat politie en het OM het kunnen oplossen."
"Andersom moeten we als voetbalwereld naar de spelers toe ook weten dat dit soort dingen kunnen gebeuren. We vinden het als VVCS belangrijk om dit te bespreken met de clubs. Wij hebben eerder over matchfixing met de clubs gesproken. We willen er komend seizoen werk van maken om te spreken over dit soort criminele activiteiten. En spelers ook vertellen wat ze moeten doen als ze hier slachtoffer van worden."