Blauw bloed, zweet en tranen: dit was hét royaltynieuws van 2024

Royals, het zijn net mensen. Ook zij beleefden hoge pieken en diepe dalen in 2024. Van prinses Amalia's (21) eerste staatsbanket en hossende Oranjes in Parijs tot de ziekte van koning Charles (76) en prinses Kate (42). En oef, de arrestatie van de probleemzoon van kroonprinses Mette-Marit (51). Pak er een oliebol met royale toef poedersuiker bij voor deze terugblik op hét royaltynieuws van het afgelopen jaar.
"De weg naar genezing en een volledig herstel is lang"
Het gezamenlijke leed van koning Charles en prinses Kate
Na wilde speculaties over haar afwezigheid maakte prinses Kate in maart bekend dat ze na een buikoperatie een behandeling tegen kanker onderging. Het gezondheidsnieuws over de vrouw van prins William sloeg bij de Britten, die op dat moment ook al volop meeleefden met de eveneens met kanker gediagnosticeerde koning Charles, in als een bom.
Gedeelde smart is halve smart, zou je willen stellen. Naar verluidt was de band tussen de koning en zijn schoondochter als lotgenoten in elk geval sterker dan ooit. Het was een loodzwaar jaar voor prins William, op wie extra druk kwam te liggen nu zijn vrouw én vader ernstig ziek waren. Ze werden overladen met steunbetuigingen.
In juni verscheen Kate voor het eerst weer in het openbaar voor Trooping the Colour. De maand erna streek ze met prinses Charlotte neer in het publiek tijdens de finale van Wimbledon, waar ze bij binnenkomst een staande ovatie kreeg. Twee maanden later, in september, gaf Kate te kennen dat ze na een 'ontzettend zwaar jaar' klaar was met haar chemotherapie. Tot op de dag van vandaag is niet bekendgemaakt wat voor soort kanker het precies betreft. Wat wel duidelijk is, is dat Kate gelukkig langzaam maar zeker aan de beterende hand is. Maar, zo maakte ze in september ook duidelijk: "De weg naar genezing en een volledig herstel is lang, dus ik moet elke dag nemen zoals hij komt."
Dat ze sindsdien bij meerdere gelegenheden present was, stemt hoopvol. In oktober ging ze weer aan het werk. Een maand later gaf ze zelfs acte de présence bij Remembrance Sunday. Ook in de feestmaand bleek ze fit genoeg te zijn om op een voor haar heel speciaal evenement te verschijnen: het jaarlijkse kerstconcert in Westminster Abbey. De uitzending hiervan is op kerstavond te zien op de Britse zender ITV.
Koning Charles ondergaat nog altijd een behandeling tegen kanker. Zijn medische team zou zich zorgen maken over zijn geplande werkzaamheden in 2025.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Prinses Amalia's eerste staatsbanket en ontgroening
Na een ellendige tijd waarin Amalia tijdelijk in Spanje woonde wegens bedreigingen, keerde de kroonprinses weer huiswaarts. Het Parool berichtte begin dit jaar dat ze nu woonachtig was in Amsterdam, waar ze de studie Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) volgt, maar daarover hield de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de lippen stijf op elkaar. Sindsdien lijkt het (studenten)leven Amalia weer toe te lachen, terwijl haar zussen voor hun school en studie zijn uitgevlogen naar Italië en Londen.
In april kon iedereen aanschouwen hoe Amalia haar allereerste staatsbanket, toen het Spaanse koningspaar te gast was, beleefde. Daar trok de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bijzonder diadeem voor uit de kast. En dit was lang niet het enige moment waarop Amalia dit jaar de show stal. Mensen raakten niet uitgesproken over hoe mooi de prinses eruitzag tijdens het diner voor de Raad van State. Met 2025 voor de deur vinkte Amalia in een schitterende lila jurk haar tweede staatsbanket af.
Tussen de koninklijke werkzaamheden door werd Amalia volgens Quote lid van een Amsterdams studentencorps én onderwierp ze zich aan een beruchte ontgroening hiervoor. Wat de kroonprinses precies heeft moeten doen? Alsof de RVD dat óóit zou prijsgeven, maar naar verluidt werd de toekomstige koningin een hoop bespaard:
De gearresteerde 'probleemzoon' van Mette-Marit
Marius Borg Høiby, de zoon van de Noorse kroonprinses Mette-Marit, bracht zijn moeder en het Noorse koningshuis het afgelopen jaar gigantisch in verlegenheid. De 27-jarige werd in augustus gearresteerd vanwege de mishandeling van zijn (ex-)vriendin. En dat bleek slechts het topje van de ijsberg te zijn. Bedreiging, (huiselijk) geweld, vandalisme, schending van contactverbod, twee verkrachtingen: Marius, die Mette-Marit met haar ex op de wereld zette, heeft aardig wat op zijn kerfstok. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd, want volgens de Noorse media loopt er momenteel nog een onderzoek naar een derde zedendelict.
Marius' advocaat bevestigde onlangs dat hij momenteel in een afkickkliniek zit, waarmee hij geruchten dat de Noor het er na een week al voor gezien hield ontkende. Ondertussen dook er een bizarre video van Marius op. In het filmpje dat het Noorse magazine Se og Hør deelt zou te zien zijn hoe Marius op Snapchat de vraag beantwoordt hoe hij het uitmaakte met zijn ex, die hij heeft mishandeld, door met een brede grijns enkele malen flink uit te halen richting de camera:
Mette-Marit komt er als moeder van haar zogenoemde probleemzoon ook niet al te best van af. Zo verdenkt de Noorse politie haar er volgens bronnen van dat ze bewijs tegen haar zoon heeft weggemoffeld. Opvallend genoeg heeft zij zelf ook contact gehad met één van de vermeende geweldslachtoffers, zo bevestigde het Noorse hof.
En kroonprins Haakon? Tsja, die baalt natuurlijk als een stekker van het vermeende wangedrag van zijn stiefzoon – die overigens zelf geen royal is, omdat hij een niet-koninklijke vader heeft – en spreekt van 'ernstige beschuldigingen'. "Politie en justitie moeten nu de ruimte krijgen om hun werk te doen. Ik vertrouw erop dat ze dat op een goede manier zullen doen", liet hij in november weten aan de Noorse omroep NRK. Blir videreført (wordt vervolgd)...
Op 'Links Rechts' hossende Oranjes in Parijs
In juli barstten de Olympische Spelen los in Parijs. Het Olympische dorp kreeg hooggeëerd bezoek en dat mondde uit in een knotsgek feest. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia en prinses Alexia dansten samen met de atleten op 'Links Rechts' van Snollebollekes. 'Koninklijk uit de panty schieten in Parijs!' schreef Rob Kemps bij de beelden van het koningspaar en de prinsessen die samen met het Olympische hockey- en skateboardteam een feestje bouwden op zijn nummer.
Máxima en Amalia trakteerden op een koninklijke selfie vanaf de Olympische tribune. Amalia moedigde de Nederlandse springruiters aan én was er getuige van hoe de Nederlandse 3x3-basketballers de gouden medaille veroverden. Tot slot liet ze een bemoedigende boodschap voor de Olympische atleten achter.
Beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag prinses Laurentien
Ja, de Oranjes beleefden dus feestelijke hoogtepunten, maar als we een dieptepunt moeten noemen, komen we toch al snel bij prinses Laurentien uit. De vrouw van prins Constantijn stapte op als voorzitter van Stichting (Gelijk)waardig Herstel, een organisatie die zich hardmaakt voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Het AD meldde dat Laurentien werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Ze zou richting ambtenaren te emotioneel geworden zijn toen zij opkwam voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire.
In gesprek met RTL Nieuws verklaarde Laurentien dat de gesprekken tussen de gedupeerden en ambtenaren op het ministerie die zij bijwoonde inderdaad emotioneel waren, maar dat ze desondanks nooit een grens overschreed. "Nee, nee, en dat bleef bij iedereen binnen de perken." Waarom ze dan opstapte? "Het allerlaatste dat ik wil is dat het om mij gaat." Je kunt het volledige interview met prinses Laurentien hier teruglezen.
Uit een interne memo van het ministerie van Financiën is inmiddels gebleken dat er wel meldingen zijn binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, maar dat er geen officiële klachten waren.
Fitte koning Willem-Alexander
Nee, het zat zijn schoonzus niet mee, maar Willem-Alexander floreert. De koning blies dit jaar 57 kaarsjes uit en zag er volgens sommigen beter uit dan ooit. Dat viel ook RTL Boulevard royaltydeskundige Annemarie de Kunder op. Zij wist te vertellen dat hij tussen de bedrijven door aan het sporten sloeg en ze een heuse gym onder het paleis hebben. Ja, de Oranjes hebben een echt sporthart. Het fanatisme van de koning bij de Olympische Spelen in Parijs viel ook goed in de smaak.
Wat zijn Willem-Alexanders favoriete sporten? En wat krijgt het koninklijk gezin thuis eigenlijk te eten? Dat hoor je in onderstaande video.
De plotseling vertrokken steun en toeverlaat van prinses Amalia
Ze is dan wel geen royal, maar was wel jarenlang van enorme betekenis voor het koninklijk gezin en in het bijzonder Amalia: Eveline van den Bent. De RVD bevestigde in november tegenover RTL Boulevard dat Eveline niet meer werkzaam is voor de Oranjes. Ze begon in 2006 als kindermeisje van de prinsessen, groeide uit tot de persoonlijke assistent van Willem-Alexander en Máxima en was uiteindelijk de steun en toeverlaat van Amalia. "Overal waar Amalia ging, stond Eveline achter haar. Als een moeder hield ze Amalia in de gaten", weet royaltydeskundige Annemarie de Kunder te vertellen.
Waarom Eveline niet meer werkzaam is voor het koningshuis geeft de RVD niet prijs. Royaltydeskundige Jeroen Snel heeft wel een vermoeden: