Buitenland

Hevige gevechten Turks leger en Koerden gaan verder

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPHevige gevechten Turks leger en Koerden gaan verder
RTL

De gevechten in het noorden van Syrië tussen Turkse troepen en Koerdische milities zijn ook vandaag in volle gang. Gisteren begon het grondoffensief, nadat het Turkse leger de grens over was gegaan.

Zaterdag was Turkije al begonnen met luchtaanvallen. Het offensief is gericht op de provincie Afrin.

Turkije noemt de invasie operatie Olijftak, een symbool van vrede. De Turken zien die Syrische Koerden als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging, die ze als terroristische organisatie bestempelen.

Veilige zone

Ze willen de Koerden terugdringen, en een 'veilige zone' van 30 kilometer bewerkstelligen. Turkse dorpen net over de grens worden door de Koerden bestookt.

De Koerdische milities worden vanwege hun strijd tegen IS namelijk gesteund en bewapend door Amerika. Dus het geweld ligt ook internationaal politiek gevoelig, want Turkije en Amerika zijn NAVO-bondgenoten. 

Turkije valt Koerden in Syrië aan: 

Beelden van de strijd.

Dorpen ingenomen

De NAVO zegt in een verklaring voortdurend in contact te staan met Turkije over de situatie. De organisatie vindt dat Turkije 'het recht heeft zichzelf tegen terrorisme te beschermen', maar dringt het land erop aan dit binnen proporties te doen. 

Volgens de Koerdische militie en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten waren de Turken er korte tijd in geslaagd om twee dorpen in te nemen, maar is het de Koerden gelukt om de aanval af te slaan en de dorpen te heroveren. Aan Syrische zijde zouden volgens de Syrisch-Koerdische milities zeker 18 burgerslachtoffers zijn gevallen.

Verder was er vanuit Afrin een raketaanval op een Turks kamp. Daarbij zouden volgens persbureau Dogan twee strijders van het door Turkije gesteunde Vrije Syrische Leger zijn omgekomen. 

Miniatuurvoorbeeld

RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens is in het gebied. "Het is hier in alle opzichten oorlog", zei hij gisteravond. Het viel hem op hoe grootschalig de operatie is. "Veel groter dan ik had verwacht. Dit is geen kwestie van wat schrik aanjagen, dit is in alle opzichten oorlog. Overal waar je komt zie je checkpoints, tanks en pantservoertuigen. Je hoort heel de dag beschietingen en explosies." 

Koerden niet makkelijk verslagen

Het viel Koens ook op dat er relatief weinig Turkse soldaten waren. "Je ziet hier heel veel Syrische huurlingen, die knappen in dienst van het Turkse leger het vuile werk op." 

Koens verwacht dat de Koerden niet makkelijk verslagen zullen worden. "Dit is een bergachtig gebied dat de Koerden op hun duimpje kennen. Zo'n gebied innemen is lastig, en het gebied vervolgens nog in handen houden is al helemaal moeilijk."

Lees meer over
PKKSyriëTurkije