Economie

Beleggerscongres over cannabis in Nederland: 'Er zit veel potentie in'

Door Maaike Homan··Aangepast:
© ANPBeleggerscongres over cannabis in Nederland: 'Er zit veel potentie in'
RTL

Belegger Michael Kraland (68) bedacht en organiseert het eerste beleggerscongres over cannabis in Nederland. Volgens hem zit er veel potentie in de markt. "Heineken maakt al drank met cannabis. Je kan het voor van alles gebruiken."

De Cannabis Capital Convention, eind september, moet vooral beleggers, vermogensbeheerders en ondernemers trekken, vertelt Kraland aan RTL Z vanuit Ierland, waar hij woont.

Sprekers zijn analisten van de Duitse investersbank Berenberg Bank, medewerkers van een groot cannabisverwerkingsbedrijf uit de VS maar ook Nederlandse bedrijven die zich bezig houden met cannabis, zoals Bedrocan. Dit bedrijf produceert sinds 2003 medicinale cannabis voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Corona stapt in cannabis

Volgens Kraland is deze beginnende markt volop in beweging en stappen steeds meer grote bedrijven in de cannabisindustrie. Reden om beleggers enthousiast te maken en ze te informeren.

Zo werd deze week bekend dat Constellation Brands, de producent van Coronabier, 3,4 miljard euro steekt in de Canadese wietproducent Canopy Growth. Vorig jaar nam Constellation Brands ook al een belang in het bedrijf.

Canada koploper

In Canada is het gebruik van cannabis vanaf september legaal. "Daar is nu een groot aantal bedrijven opgestaan die iets met cannabis doen. Hun omzetten stellen niet heel veel voor maar ze hebben beurswaardes van hier tot Tokyo", laat een woordvoerder van Bedrocan weten. 

Of dat enthousiasme overslaat naar Europa, is volgens hem de vraag. "De Noord-Amerikaanse markt is echt heel anders." 

Niet meer roken, maar likken

Toch ziet Kraland volop vooruitgang aan deze kant van de oceaan. "Bovendien denk ik dat Canada leidend kan zijn voor veel andere landen op het gebied van regelgeving."

De markt wordt volgens hem ook steeds breder. "Er komen steeds producten bij. De trend is echt: niet meer wiet roken, maar op andere manieren binnenkrijgen." Te denken valt aan lolly's, cake en oliën.

'Geen witbier maar wietbier'

Als voorbeeld van hoe enthousiast grote bedrijven deze markt omarmen noemt hij Heineken. Een dochter van deze brouwer, Lagunitas, kwam deze zomer met Hi-Fi Hops.

In dit bruisende water, dat geschonken zal worden bij de borrel op het congres in Amsterdam, zit naast THC (de stof die je stoned kan maken) ook CBD. Dit laatste zou zorgen voor een blij gevoel. Kraland, overtuigd: "Over een paar jaar zullen we ook geen witbiertjes maar wietbiertjes drinken."

Grootste risico: overwaardering

Zijn er naast deze jubelverhalen dan weinig risico's voor beleggers? Nee, dat ook weer niet, zegt Kraland die al zijn hele leven belegt. 

Naast het bekende 'je kunt al je geld kwijt raken' ziet hij zelf twee risico's: "Of het gaat allemaal toch niet zo'n vaart lopen en dan zijn er een groot aantal bedrijven die echt overgewaardeerd worden." Als dat gebeurt, kan de waarde van je belegging heel snel dalen.

Het congres in Amsterdam vindt op 26 september plaats. Er zijn 300 kaarten beschikbaar. "En mocht het nou echt stormlopen, dan organiseren we er nog één", aldus Kraland.

Lees meer over
EconomieBeleggenGezondheidWietAmsterdam