Economie

Geen kater, minder suiker: alcoholvrije wijn wint aan populariteit

Door Karin Husslage··Aangepast:
© Getty ImagesGeen kater, minder suiker: alcoholvrije wijn wint aan populariteit
RTL

Wijnliefhebbers grijpen vaker naar een glaasje wijn zonder alcohol. In smaak komen de alcoholvrije wijnen nog niet helemaal op hetzelfde niveau als gewone wijn; vooralsnog zijn het vooral de bubbels zonder alcohol die gretig aftrek vinden.

Niet alleen bier zonder alcohol zit in de lift: ook alcoholvrije wijn begint langzaam aan een opmars. Dat blijkt uit het wijnrapport 2018 van onderzoeksbureau Nielsen. 

Het onderzoeksbureau vroeg 1500 wijndrinkende Nederlanders naar hun drankconsumptie. Daaruit blijkt dat 37 procent van de ondervraagden meer of veel meer alcoholvrije wijn nam. Ook alcoholvrije cider zit in de lift (33%), naast alcoholvrije pils (33%) en radler (30%).

In de verkoop cijfers van supermarkten is dat ook terug te zien. De verkoop van alcoholvrije wijn bij de grote supermarkten steeg met 37 procent, blijkt uit de cijfers van Nielsen over Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl en de Superunie-leden. Die groei ligt rond hetzelfde niveau als van alcoholvrij speciaalbier en pils, al zijn de volumes daar vele malen hoger.

Minder calorieën

Bij Ahold herkennen ze het beeld dat meer mensen zoeken naar een wijntje met weinig of geen alcohol, laat een woordvoerder weten. Bij Gall & Gall loopt het aanbod alcoholvrije wijnen goed, en dan met name de bubbelwijnen. Bij Albert Heijn doen de wijnen met een laag alcoholpercentage het goed.

De vraag komt vanuit mensen die graag gezonder willen leven, geeft de woordvoerder aan. Dat zit enerzijds in minder alcoholgebruik, en aan de andere kant minder calorieën. "We zien een groep mensen die is geïnteresseerd in wijn met een lager alcoholpercentage, omdat alcohol een van de caloriebronnen in wijn is", vertelt een woordvoerder. De keten verkoopt sinds augustus dan ook zogenaamde 'skinny wijnen'.

Vooral rond feestdagen

Wijnwinkelketen GrapeDistrict ziet vooral vraag onder zwangere vrouwen. "Wij hebben een alcoholvrije bubbelwijn in het assortiment opgenomen, die doet het erg goed", vertelt wijninkoper Thijs van Vugt. "Vooral in december zien we een sterke groei in de verkoop. Dan verkopen we veel aan zwangere vrouwen die met de feestdagen toch een glaasje mee willen kunnen heffen."

Geen druivensap

Niet elke alcoholvrije wijn is echt wijn: er zijn ook wijnboeren die druivensap op de markt brengen als alcoholvrij alternatief. Het verschil zit 'm in de productiemethode: alcoholvrije wijn wordt geproduceerd als gewone wijn, waarna de alcohol er met apparatuur aan wordt onttrokken. Daardoor blijft de wijn (grotendeels) als wijn smaken.

Veel zoeter

Grapedistrict heeft bewust geen alcoholvrije stille wijnen opgenomen in het assortiment, dus wijn zonder bubbels. "We hebben er heel veel geproefd, maar het is een stuk lastiger om daar kwalitatief goede wijnen te vinden. Er zit veel restsuiker in de wijn zonder alcohol in het stille segment. Dat komt doordat er veel restsuiker achterblijft als de alcohol aan de wijn wordt onttrokken. De wijn is daardoor een stuk zoeter, terwijl Nederlanders juist steeds drogere wijnen willen drinken."

Het bedrijf blijft zoeken naar goede alcoholvrije wijnen, maar stuit iedere keer op hetzelfde probleem. "Dé stille wijn zonder alcohol hebben we nog niet gevonden."

Bubbelwijn zonder alcohol levert minder bezwaren op, want daar zit een stuk minder suiker in, legt hij uit. "Dat heeft ermee te maken dat de druiven voor bubbelwijnen iets vroeger worden geplukt, dus daar zit sowieso minder suiker in."

Wijn zonder venijn?
Lees ook

Wijn zonder venijn?

Alcoholvrij bier vs alcolholvrije wijn

Slijterijketen Mitra ziet alleen een kleine toename in de vraag naar alcoholvrije wijnen, maar wel een grote toename in het aanbod vanuit leveranciers. "Zowel afgelopen jaar als het jaar ervoor zagen we een beperkte groei in omzet hierin. Wij hebben al lang alcoholvrije wijnen in ons assortiment, maar de algehele verkrijgbaarheid neemt sterk toe, onder andere in supermarkten."

Vooralsnog zien alle partijen dat de groei in alcoholvrij bier vele malen groter is dan die in wijn zonder alcohol.

Vooral jongere mensen

Opvallend is dat de groep die interesse heeft in alcoholvrije wijn in het onderzoek van Nielsen relatief jong is: de meesten zijn tussen 25 en 39 jaar. Ook kiezen mensen die in de Randstad wonen relatief vaker voor een wijntje zonder alcohol.

RTL Z liet eerder wijnkenners alcoholvrije bubbels testen. Welke fles moet je hebben en welke niet? Zie hier hun oordeel:

Lees meer over
WijnGezondheidNiet-alcoholische dranken