Economie

Langzaamste groei Chinese economie sinds 1990

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© AFPLangzaamste groei Chinese economie sinds 1990
RTL

De Chinese economie heeft het afgelopen jaar de kleinste groei doorgemaakt in bijna 30 jaar. De handelsoorlog tussen China en de VS laat zijn sporen na. De tweede economie ter wereld groeide wel met 6,6 procent.

Hoewel dat cijfers zijn waar we in het Westen alleen maar van kunnen dromen, is dat de kleinste groei op jaarbasis sinds 1990. In het laatste kwartaal van 2018 groeide de Chinese economie nog 6,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De cijfers lagen in de lijn der verwachting. China is al langer op een iets voorzichtiger groeipad beland, omdat de overheid voorzichtiger is geworden met het overspoelen van de markt met goedkoop geld om investeringen te kunnen doen. Maar ook de handelsoorlog met de VS speelt het land parten.

Onderliggende cijfers stemmen pessimistisch

De drijvende kracht achter de groei is nog steeds de infrastructuursector. Door het aanleggen van bijvoorbeeld nieuwe metrolijnen nam ook de vraag naar metaalproducten hard toe, met bijna 15,5 procent.

Maar volgens economen van ING zijn de onderliggende cijfers een stuk minder rooskleurig. Investeringen in productiemiddelen zijn juist fors gedaald. De productie van robots daalde 12,7 procent.

Consument voorzichtig

En ook de Chinese consument wordt voorzichtiger. Nu de Chinese economie voor een veel groter deel draait om consumentenuitgaven dan vroeger, is dat een gevaar voor de groei. In de meeste retailcategorieën vlakte de groei af of daalde zelfs. De verkoop van auto's ging met 8,5 procent onderuit.

"Je ziet dat de Chinese consument het moeilijk heeft", zegt Jos Versteeg, beursanalist van InsingerGilissen. "Ze kopen geen dure telefoons meer. Niet alleen Apple, maar ook Chinese producenten hebben het moeilijk. Autoverkopen hebben het moeilijk. Dus het gaat voor de Chinese consument ook wat minder."

Aan de andere kant wijst Versteeg er wel op dat de Chinese overheid nog wel ruimte heeft om verder te stimuleren en verwacht dat dat ook wel zal gebeuren.

2019 ook in teken van handelsoorlog

Hoe 2019 gaat verlopen hangt vooral af van hoe de onderhandelingen over de handelsoorlog zullen verlopen, denkt ING. De bank waarschuwt ook hier voor te veel optimisme.

De verwachting is dat de VS en China wel tot een akkoord zouden kunnen komen over 'standaard handelszaken', zoals het terugbrengen van het handelstekort, maar dat de echte problemen niet zo makkelijk op te lossen zijn.

Want naast het handelstekort maken de Amerikanen zich, net als veel andere landen, druk over de diefstal van intellectueel eigendom in China en het feit dat Westerse bedrijven bedrijfsgeheimen af moeten staan om handel te mogen drijven in China.

Chinese technologie weren 

Als hierover geen afspraken worden gemaakt, zouden meer landen Chinese technologie kunnen gaan weren, is de verwachting van ING. De eerste signalen daarvan doemen al op. Zo willen de Amerikanen Huawei verbannen en ook de Duitsers en Noren zouden naar manieren zoeken om het Chinese bedrijf te weren bij de veiling van hun 5G-netwerk.

Als veel landen Chinese elektronica in de ban gaan doen, zal dat de sector grote schade berokkenen.

Maar op een dramatische inzakking van de Chinese economie hoef je nu ook weer niet te rekenen. ING gaat uit van een groei van 6,3 procent in 2019.