Economie

Rekenkamer: problemen Belastingdienst duren nog zeker 6 jaar

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPRekenkamer: problemen Belastingdienst duren nog zeker 6 jaar
RTL

De problemen bij de Belastingdienst zijn nog lang niet voorbij, concludeert de Algemene Rekenkamer. Er is een plan en ook geld om dat uit te voeren, maar er zijn te weinig geschikte ict'ers te vinden om de verouderde systemen te onderhouden.

De fiscus komt namelijk veel mensen te kort. Vorig jaar ging het om 12 procent van het totale personeelsbestand: de Belastingdienst had in 2018 3450 vacatures voor fulltime functies. Er werken in totaal bijna 30.000 voltijdskrachten bij de Belastingdienst. Inmiddels zoekt de fiscus nog zo'n 2000 mensen, laat een woordvoerster weten.

Die zijn hard nodig om de problemen met ict-systemen op te lossen. In 2018 kwamen er meer problemen bij dan er opgelost konden worden, rapporteert de Rekenkamer. "Een quick fix is daar niet mogelijk", aldus Arno Visser, de president van de onafhankelijke controleur van de overheidsfinanciën.

Duurt nog zes jaar

"We hebben drie jaar geleden gezegd: het gaat nog tien jaar duren. Maar je ziet ook dat de problemen zich opstapelen", zegt Visser. Dat komt omdat verouderde systemen ouder blijven worden.

"Er zijn zelfs voorbeelden van dat het systeem dermate is verouderd dat je fiscale wijzigingen niet meer door kunt voeren", zegt hij. "Dit is niet iets dat zich snel laat oplossen. Dit moet je zorgvuldig aanpakken en dat duurt jaren", aldus Visser.

Hij denkt dat de problemen nog zo'n zes jaar duren, maar dat er dan wel echt verbeteringen te zien zullen zijn. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Krapte op arbeidsmarkt

Probleem één is namelijk de krapte op de arbeidsmarkt, waarschuwt de Rekenkamer. Hierdoor is het maar zeer de vraag of er genoeg personeel gevonden kan worden. Dat is overigens een probleem voor de hele rijksoverheid, in het bijzonder bij het leger en de politie. 

Opmerkelijk genoeg doet het kabinet niets met die waarschuwingen, meldt de Rekenkamer.

Nieuwe collega's inwerken

Zelfs als het de Belastingdienst zou lukken om genoeg personeel aan zich te binden, dan is het probleem nog niet opgelost, voegt Visser toe. Volgens hem is er niet genoeg capaciteit om al die mensen in te werken. 

De fiscus werft op dit moment uit alle macht personeel, met een procedure waarin sollicitanten in één dag horen of ze een nieuwe baan hebben of niet.

Een baan in een dag: fiscus werft mensen met superkorte procedure
Lees ook

Een baan in een dag: fiscus werft mensen met superkorte procedure

Ict en overheid

Ict en overheid waren sowieso een probleem vorig jaar: van de 47 probleemgevallen die de Rekenkamer vorig jaar constateerde, ging het bij 19 gevallen om ict of het beveiligen van data.

Lees meer over
Algemene RekenkamerBelastingICT