Ministerie en provincie Friesland dichten gat in begroting nieuwe sluis Afsluitdijk
De begroting voor de verbouwing van het sluiscomplex in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand is rond. Er was een tekort van 46 miljoen euro, daarvan nemen het ministerie en de provincie Friesland ieder 15 miljoen voor hun rekening. Met creatieve oplossingen wordt de overige 16 miljoen bespaard.
Onlangs zegde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al een bedrag van 40 miljoen extra toe, dat beschikbaar kwam door een meevaller in de Voorjaarsnota. Maar ondanks dat extra geld gaapte er nog een gat van 45 miljoen euro in de begroting van het project, meldde minister Cora van Nieuwenhuizen eind mei.
Er werd nog onderhandeld over wie dat bedrag zou bijpassen: het Rijk, regionale overheden of het bedrijfsleven.
111 miljoen van Rijk
De eerste twee springen in voor ieder 15 miljoen euro, meldt Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan het Algemeen Overleg over infrastructuurprojecten van het Rijk.
In totaal draagt haar ministerie 111 miljoen euro bij aan het project, dat uiteindelijk voor minder dan 200 miljoen euro gebouwd zal moeten worden.
Geen vluchtstroken
In eerste instantie waren de kosten voor het verbreden van de sluis van 14 naar 25 meter geraamd op 215 miljoen. Die verbreding is volgens voorstanders nodig om meer schepen uit de regio rond het IJsselmeer naar de rest van Europa te laten varen, wat goed is voor de plaatselijke economie.
Door de brug in snelweg A7 over de sluis zonder vluchtstroken te bouwen, in plaats van met de geplande vluchtstroken, wordt 7 miljoen euro bespaard. Daarnaast denkt de provincie Friesland 9 miljoen euro te besparen met btw-compensatie, waarmee het dus in feite ook door de rijksoverheid betaald wordt.
Regionale overheden, zoals provincies en gemeenten, mogen de btw die zij moeten betalen over projecten deels terugvragen uit dit fonds. Dat is voor overheden die taken op zich nemen die anders door een bedrijf gedaan zouden kunnen worden.
Onontplofte explosieven
De regio, waar behalve de provincie Friesland ook Overijssel en Flevoland onder vallen en de gemeenten Harlingen, Súdwest-Fryslân, Fryske Marren, Meppel, Zwolle, Kampen en Urk, is verder verantwoordelijk voor het project. Als het duurder uitvalt, is dat ook voor rekening van hen, schrijft Van Nieuwenhuizen.
Er is een uitzondering: als er niet-ontplofte explosieven gevonden worden, wat vaker gebeurt in het IJsselmeer, dan wordt overlegd wie hiervoor opdraait.