Economie

Hoge huizenprijzen veroorzaken hausse aan verbouwingen

Door Eva Segaar··Aangepast:
© ANPHoge huizenprijzen veroorzaken hausse aan verbouwingen
RTL

Steeds meer mensen kiezen ervoor hun huis te verbouwen, in plaats van te verhuizen. Aannemers worden platgebeld. "Mensen moeten zeker een half jaar wachten."

De populariteit van verbouwen blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Waar we in 2014 met zijn allen 2,9 miljard euro uitgaven aan verbouwingen in Nederland, was dat in 2018 gestegen tot zeker 5,9 miljard. Een stijging van 103 procent.

Die stijging heeft meerdere oorzaken, stelt het EIB. Ten eerste hebben mensen simpelweg meer geld te besteden. Ten tweede draagt de krapte op de woningmarkt bij aan de groei. De hoge huizenprijzen maken het interessanter om je eigen huis te verbouwen.

Dat merkt ook de Aannemersfederatie. "Vooral het afgelopen half jaar krijgen wij steeds meer signalen", zegt Riek Siertsema van de Aannemersfederatie. "Een nieuwbouwhuis blijkt vaak duurder dan begroot, dus kiest men ervoor het eigen huis op te knappen."

'Je zoekt je suf'

Dick Jensen uit Den Haag is zo iemand. Hij en zijn vrouw wilden graag groter wonen. "Een verbouwing bleek zo prijzig dat het aantrekkelijk leek te verhuizen. Maar met onze wensen en deze verhitte woningmarkt was dat geen doen." 

Bron: EIB
Bron: EIB

Dus koos hij toch voor verbouwen. Aan de achterkant van zijn huis zou een uitbouw van negen bij vier meter komen. Maar het bleek knap lastig een aannemer te vinden.

"Je zoekt je suf naar een goede, die redelijk betaalbaar is en snel kan starten." Jensen begon in augustus met zoeken, in april het jaar daarop konden ze eindelijk beginnen met bouwen.

De klus wordt uitgevoerd door aannemer Samuel Navarro van De Aanbouwexpert. Hij heeft de klussen voor het uitkiezen. "De aanvragen stromen binnen", zegt hij. "Maar je kunt niet overal tegelijk beginnen."

Tot en met december vol

Ook collega-aannemer Dennie Sterk van bouwbedrijf Sterk heeft het druk. Wie hem wil inhuren moet geduld hebben, want Sterk zit tot en met december helemaal vol.

Vier jaar geleden begon Sterk zijn eigen bedrijf. Hij doet alle soorten klussen, van aanbouw tot zolder en van badkamer tot keuken. "Ik hou er niet van om nee te verkopen, dus ik heb een soort wachtlijstje. Dan weten mensen wanneer ze aan de beurt zijn."

Sterk krijgt vooral veel aanvragen over het uitbouwen van zolders. "Dan willen ze er een aparte kamer van maken, of ze willen een dakkapel." De aannemer denkt wel te weten hoe dat komt. "Huizen gaan weg voor bizarre prijzen, dus mensen gaan hun eigen huissie verbouwen, want dat is goedkoper."

Lees meer over
EIB