Nederlandse economie loopt gevaar door handelsoorlog

De Nederlandse economie dreigt meegesleurd te worden in de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Volgens economen hoeft dat niet meteen tot een recessie te leiden, 'maar we zitten wel in blessuretijd'.
Het conflict heeft grote gevolgen voor de wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse economie. China en de VS leggen elkaar steeds hogere handelstarieven op.
Er zijn twee manieren waarop de handelsoorlog de Nederlandse economie raakt. Ten eerste kopen Chinese en Amerikaanse bedrijven minder spullen bij Nederlandse bedrijven, omdat zij als gevolg van de tarieven minder geld te besteden hebben.
Ten tweede exporteren sommige Nederlandse bedrijven hun producten via China naar de VS, bijvoorbeeld omdat er in China belangrijke onderdelen worden geproduceerd. Die bedrijven krijgen direct te maken met de hogere kosten. Vooral de maakindustrie heeft last van de oplopende tarieven, omdat zij meer dan de dienstensector afhankelijk is van de export.
Een voorbeeld daarvan is een Haarlemse fabriek, die veel levert aan de auto-industrie. "De afdeling waar we veren maken voor fittingen van koplampen ligt even stil", vertelt een medewerker. "Dat komt door een dalende vraag uit de markt."
Simpel uitgelegd
Simpel uitgelegd gaat het als volgt: door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, exporteren de Chinezen minder. Daardoor groeit hun economie minder hard, waardoor ze minder Duitse auto's kopen. En de Duitse autobouwers op hun beurt bestellen weer minder onderdelen (zoals bijvoorbeeld veren) bij Nederlandse toeleveranciers.

Risico voor economie
"Wij hebben er last van, van de handelsoorlog", zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING. "Het is een risico voor de economie. Dat wil niet meteen zeggen dat we zomaar van een redelijk groeiende economie in een recessie terechtkomen."
In de dienstensector, die afhankelijk is van de consumentenuitgaven in het binnenland, gaat het nog goed. "De inflatie is laag, de lonen groeien door tekorten op de arbeidsmarkt en er worden minder mensen aangenomen", zegt econoom Bert Colijn van ING.
'We zitten in blessuretijd'
Dat is een opvallende combinatie, want als de industrie in een recessie raakt, volgt normaal gesproken al snel de rest van de economie. Terwijl die nu al een halfjaar stug doorgroeit. "Normaal gesproken zouden we de maximumtermijn nu wel overschreden hebben", zegt Colijn. "We zitten in blessuretijd."
De dalende beurskoersen zijn wel vervelend voor pensioenfondsen. Want die beleggen onze pensioenen deels in aandelen. "De rentes dalen en de aandelenkoersen dalen, en daar hebben de pensioenfondsen last van. En dat kan volgend jaar betekenen dat pensioenuitkeringen gekort worden daardoor", zegt Blom.