Open hiring

Werk! Bij deze bedrijven krijg je zonder sollicitatiegesprek een baan

Door Eva Segaar··Aangepast:
© Getty ImagesWerk! Bij deze bedrijven krijg je zonder sollicitatiegesprek een baan
RTL

Geen sollicitatiegesprek, motivatiebrief of persoonlijkheidstest: bij vijf Nederlandse bedrijven hoef je je alleen nog maar in te schrijven, en dan geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maar hoe werkt dat in de praktijk en kan dat voor elke functie?

Natasja van Gimst begon in april bij MamaLoes in het Noord-Brabantse Goirle. Ze stond om tien voor negen op de stoep om zich aan te melden, twee weken later kon ze aan de slag. "Ik zag op Facebook dat ze mensen zochten en geen sollicitatiegesprek zouden voeren. Dat leek me wel wat, want ik keek er tegenop om weer te moeten solliciteren."

Opzien tegen de sollicitatie

Ze was niet de enige: in de twee weken erna meldden nog 112 mensen zich aan, van wie de eerste acht zijn aangenomen bij MamaLoes. Voor Natasja was werken zonder te hoeven solliciteren een uitkomst omdat ze bang was om afgewezen te worden. "Ik ben al 48 en heb een gat van twee jaar op mijn cv wegens ziekte, dan word je makkelijk opzij gezet."

Natasja van Gimst is in april zonder sollicitatiegesprek begonnen bij MamaLoes, en het bevalt haar goed.

Brownies uit New York

Loes de Volder, eigenaar van webshop MamaLoes, is heel enthousiast over de nieuwe werknemers. "In totaal zijn er nu acht nieuwe mensen op deze manier bij ons komen werken. Met één persoon was er geen match, omdat de samenwerking moeizaam verliep. Maar over de anderen zijn we heel tevreden."

Het idee van werken zonder sollicitatie begon in New York. Daar werd een browniefabriek uit de grond gestampt om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen en ze vervolgens door te laten stromen naar andere bedrijven. Inmiddels zijn 3500 mensen op die manier aan een baan gekomen. De brownies worden verwerkt in het ijs van Ben & Jerry's.

Makkelijker maken

Ook de leerlooierij van ECCO neemt vanaf vandaag mensen aan zonder sollicitatiegesprek. Tim ter Meulen, HR-manager bij het bedrijf, kiest hiervoor omdat het steeds moeilijker wordt om mensen in dienst te nemen. "Dus moeten we steeds meer kijken naar mensen uit Oost-Europa. Terwijl, ondanks dat de werkloosheid in Nederland heel laag is, er hier ook veel mensen zijn die moeite hebben om aan een baan te komen. Dus wij wilden wat doen om dat makkelijker te maken."

De geïnteresseerden gaan bij ECCO aan de slag op de selectieafdeling van de leerlooierij. "Van daaruit brengen ze de huiden verder het productieproces in om er leer van te maken. De ene huid komt terecht bij onze schoenenfabriek, van de ander wordt bijvoorbeeld bij een van onze klanten een tas gemaakt," zegt Ter Meulen. In totaal wordt er 120 uur per week aan werk verdeeld. Dat kunnen drie mensen fulltime zijn, of meerdere mensen parttime.

Is anoniem solliciteren de oplossing voor arbeidsdiscriminatie?
Lees ook

Is anoniem solliciteren de oplossing voor arbeidsdiscriminatie?

1,1 miljoen Nederlanders die willen werken

De StartFoundation in Eindhoven besloot het concept ook in Nederland op te zetten. De eerste bedrijven die meededen aan de proef waren MamaLoes en Chain Logistics, vandaag komen daar ECCO, Kleywegen en De Koekfabriek bij. De bedrijven ontvangen geen subsidie voor de werknemers en het doel is om mensen een kans te geven en verder te laten groeien, zowel binnen als buiten het bedrijf.

Volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, is werken zonder sollicitatie een goed initiatief om het onbenut arbeidspotentieel in te zetten. "Paradoxaal genoeg telt Nederland, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, 1,1 miljoen mensen die wel willen werken maar bij wie het niet lukt een baan te vinden. Open hiring, werken zonder eerst te moeten solliciteren, is een veelbelovende manier om een inclusieve arbeidsmarkt te organiseren."
 

Opleiding soms overschat voor baan

Maar het werkt niet voor alle vacatures, want je wordt niet zomaar ingezet als kernfysicus of chirurg. Wilthagen: "Om te kunnen opereren moet je natuurlijk een opleiding hebben gedaan. Maar voor sommige banen wordt dat naar mijn mening overschat. Onze maatschappij kijkt naar het opleidingsvermogen en koppelt daar banen aan, terwijl het niet zoveel zegt over de vaardigheden van mensen."

Wilthagen is daarom enthousiast over het aannemen zonder sollicitatie. "Ik noem het ook wel het Pipi Langkous Principe: 'ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen'. Het leidt tot onverwachte matches en mensen die thuis zitten krijgen de kans om zich te bewijzen."
 

Daar is ook Natasja van Gimst het mee eens. Ze is al doorgegroeid binnen MamaLoes en is enthousiast over haar baan. "Eerst moest ik ook veel in de avonduren werken, maar toen ik aangaf dat het niet zo handig was omdat ik ook twee kinderen heb, zette het bedrijf mij alleen nog maar overdag in. En het is ook dichtbij huis, dus dat is fijn."

Lees meer over
WerkgelegenheidWerkloosheidArbeidsmarktSolliciterenZ link in bioNederland