Economie

Recordaantal mensen werkt, toch stijgt werkloosheid

Door RTL Z··Aangepast:
© Archieffoto ANPRecordaantal mensen werkt, toch stijgt werkloosheid
RTL

Het aantal mensen dat geen werk heeft is de afgelopen drie maanden gestegen. Gemiddeld ging het met 7000 mensen per maand omhoog, naar 321.000 werklozen in augustus 2019.

In diezelfde drie maanden steeg het aantal mensen met betaald werk met dezelfde cijfers: 7000 per maand erbij. In augustus waren er 9 miljoen mensen aan het werk, terwijl 4,1 miljoen mensen om allerlei redenen geen betaald werk hadden. 

Vorige maand had 3,5 procent van de beroepsbevolking geen werk, een stijging van 0,1 procentpunt ten opzichte van juli. De stijging zit voornamelijk in de leeftijdsgroepen tot 45 jaar. 

 

Tegenvaller: hogere werkloosheid kost schatkist bijna half miljard
Lees ook

Tegenvaller: hogere werkloosheid kost schatkist bijna half miljard

Recordaantal mensen werkt

Er is een recordaantal mensen aan het werk. In totaal zijn er 9 miljoen werkenden, 71,2 procent van de 15- tot 75-jarigen. De laatste keer dat procentueel gezien zoveel mensen werkten was in maart 2009. Toen waren er 8,4 miljoen werkenden en was de arbeidsparticipatie 71 procent. 

Wat verder opvalt is dat 45-plussers vaker op de arbeidsmarkt te vinden zijn. Het aantal werkenden in deze groep nam toe met 736.000. De 45-minners zijn juist iets minder vaak aan het werk.

Lees meer over
UWVWerkloosheidArbeidsmarktArbeidsparticipatie