Economie

Van dixi tot koffie: zo werd razendsnel alles voor het boerenprotest georganiseerd

Door Pepijn Nagtzaam··Aangepast:
© ANPVan dixi tot koffie: zo werd razendsnel alles voor het boerenprotest georganiseerd
RTL

Kees Bouwhof keek even vreemd op, toen hij werd gebeld met de vraag of hij wilde helpen met de organisatie van het boerenprotest op het Malieveld. "Dat was een bijzondere ervaring, binnen vijf dagen moest er enorm veel geregeld worden."

De ondernemer uit Arnhem werkt in de horeca en organiseert regelmatig grote feesten en events. Bouwhof benadrukt dat het een protest van de boeren is, en dat hij niet de credits wil voor de enorme impact. Aan RTL Z wil hij wel vertellen over hoe de knotsgekke dagen in aanloop naar het protest waren.

De boeren zochten eerst contact met VES Events, een uitzendbureau uit Arnhem met een evenemententak. "Wij doen catering in het hogere segment, valet parking et cetera voor grote bedrijven, maar geen grote festivals", vertelt Roland Verheij van VES. Om de boel te stroomlijnen belde hij zijn kennis Bouwhof, die al ervaring had met het organiseren van grote evenementen.

Kees Bouwhof op het Malieveld.© Eigen foto
Kees Bouwhof op het Malieveld.

Uitzonderlijke situatie

"Toen ik werd gebeld, krabde ik mij wel even achter de oren. De timing was niet direct handig", zegt Bouwhof, die dat weekend ook een groot feest in Arnhem organiseerde. "Maar we hebben een half uurtje gepraat, en toen zijn we begonnen. Iedereen snapt dat dit een uitzonderlijk iets is, dan is er altijd meer mogelijk."

Bouwhof organiseert door het jaar heen verschillende festivals. "Als je heel simpel kijkt, is zo'n protest op het Malieveld net een klein festivalletje. Je hebt stroom nodig, water, audiovisuele apparatuur, een podium, sanitaire voorzieningen, personeel. Samen met VES ken ik een hoop mensen, dus we konden snel dingen regelen."

Tientallen trekkers op weg naar het Malieveld. © ANP
Tientallen trekkers op weg naar het Malieveld.

Er waren ook dingen anders dan bij een normaal festival, waar weken, soms maanden voorbereiding aan voorafgaan. "Hier heb je geen richtlijnen, dit was nieuw voor ons. Agractie was continu in gesprek met Den Haag over wat wel en niet kon, wij moesten dat volgen."

"In anderhalve dag hebben we alle leveranciers gebeld en gevraagd: kunnen we dit nu meteen regelen."

"De eerste uitdaging was het korte tijdsbestek dat we hadden", vertelt Bouwhof. "Donderdag om 12 uur kregen we een go, maandag moesten we beginnen met opbouwen. In het weekend is het lastig dingen regelen, dus we hadden feitelijk anderhalve dag om het voor te bereiden."

Dat lukte. Er is in een paar dagen heel veel gebeld, vertelt Verheij. "We zijn met vier man in een kantoortje gaan zitten en toeleveranciers gaan bellen. Wat helpt bij zo'n spoedklus is gewoon zo snel mogelijk betalen. Dus we hebben op donderdag alle toeleveranciers gebeld en gezegd: het geld staat morgen op je rekening, als je er maar op tijd bent. In onze business is er wel vaker haast geboden, dan werkt iedereen gewoon twee keer zo hard."

Overleg voor het weekend, rechts Kees Bouwhof. © Roland Verheij
Overleg voor het weekend, rechts Kees Bouwhof.

Uiteindelijk stond er voor het protest 30 meter aan bar, drie foodtrucks en een podium van 100 vierkante meter. "In totaal liep er wel 150 man aan crew", vertelt Bouwhof. "Tien man techniek, tien man die het veld schoon hielden, 50 mensen achter de bar, 30 beveiligers, 10 ehbo'ers", somt hij op.

Dubbel aantal mensen ingepland voor de zekerheid

Verheij vult aan: "In het begin hadden we echt een overmacht aan personeel. We hadden gewoon allemaal mensen op stand-by. Kees en ik besloten dat we beter maximaal konden opschalen zodat we niet nat zouden gaan, dan konden we wel afschalen als het nodig was. Uiteindelijk was het een goede zet."

"Toen bij ons duidelijk werd dat het drukker werd, dat die 7500 boeren die we verwacht hadden er uiteindelijk 20.000 werden, toen hebben we 10 extra ehbo'ers geregeld", vertelt Bouwhof. "Op dat moment verandert er vanalles. Het is heel simpel: je moet het maar gewoon regelen."

Klaver op het podium, in het midden Roland Verheij. © Roland Verheij
Klaver op het podium, in het midden Roland Verheij.

De sfeer was goed onder de boeren, vertelt Bouwhof. "Ze kwamen met een gezamenlijk belang en er was geen grimmige sfeer. Het was volgens de vergunning niet de bedoeling dat er zo veel trekkers op het Malieveld kwamen. Maar als ze er dan toch zijn, probeer je het goed op te lossen. Dat ging erg netjes en heel gestroomlijnd", blikt hij terug.

10.000 liter bier terug naar Grolsch

Wat dronken de boeren zoal? "Heel veel thee en koffie", zegt Bouwhof lachend. "Sommige boeren kwamen rond middernacht al aan, anderen waren heel erg vroeg vertrokken. We waren voorbereid op veel warme dranken." Dat er veel meer boeren kwamen dan verwacht, leverde ook geen problemen op. "Ach, als je van veel uitgaat, heb je altijd genoeg." 

Bij een protest hoort ook een pilsje, toch? "Je stemt dat af met de autoriteiten", vertelt Verheij. "En burgemeester Krikke besloot dat er absoluut geen alcohol bij de demonstratie hoorde. We hebben toen een sneltransport opgezet met groothandels voor voldoende frisdrank, water en koffie. De 10.000 liter bier die we klaar hadden staan is - met het zegel erop - weer teruggestuurd naar Grolsch."

Lees meer over
BoerenprotestBoerenStikstofvervuilingZ link in bio