Economie

Overname Sandd door PostNL kost banen: 'Van 40 uur naar aanbod voor 14 uur'

Door Judith Laanen··Aangepast:
© ANPOvername Sandd door PostNL kost banen: 'Van 40 uur naar aanbod voor 14 uur'
RTL

Medewerkers van postbedrijf Sandd zijn allerminst verzekerd van een nieuwe baan bij PostNL na de overname. Dat bevestigen partijen na berichtgeving van de NOS. Per februari fuseert Sandd met PostNL. Daarbij zijn voor velen de voorgestelde arbeidsvoorwaarden onacceptabel.

De grootste groep Sandd-medewerkers, ongeveer 11.000 bezorgers, hebben allemaal een aanbod hebben gekregen om bij PostNL aan de slag te gaan, laat PostNL weten. Woordvoerder Tahira Limon zegt dat er al duizenden Sandd-medewerkers een baan hebben geaccepteerd, maar kan geen exacte aantallen geven omdat de gesprekken nog lopen.

De Bond van Post Personeel zegt tegen de NOS dat een groot gedeelte niet op het PostNL-aanbod ingaat. De Bond was nog onbereikbaar voor verder commentaar.

Andere uren

Een van de klachten is dat bezorgers van Sandd straks in dienst van PostNL hele andere werkuren krijgen per week dan nu. PostNL ontkent dat. De aanbiedingen die gedaan zijn aan die groep zouden volgens het bedrijf vergelijkbaar zijn met het aantal uren of dagen dat al voor Sandd gewerkt werd. "Dus als jij 15 uur bezorgde met een contract voor onbepaalde tijd, krijg je dat ook bij PostNL", zegt Limon. 

Van 40 uur naar 14 uur

Maar dat is niet de ervaring van Dominique Vergeer. Hij werkt momenteel nog 40 uur per week als hoofdbezorger op het Sandd-depot in Middelburg, maar hij vreest voor zijn baan. "Vorige week zijn alle uitzendkrachten al ontslagen, ik sta nu nog maar met een collega te werken. Ik denk dat dit het topje van de ijsberg is."

PostNL bood hem in plaats van zijn 40 uur maar 14 uur aan. Nadat hij daarover zijn beklag deed, kreeg hij een nieuw aanbod: een tijdelijk contract van vier maanden voor 25 uur postbezorging op de fiets en 11 uur sorteren in het sorteercentrum. "Die 25 uur is het maximale dat PostNL aan fietsbezorging kan bieden." Vergeer zit ook in de schuldhulpverlening, dus hij zou met het vorige aanbod danig in de knel komen.

Toch zou dat nog altijd betekenen dat Vergeer terug gaat van 40 naar 36 uur. "Het gat dat daartussen zit, vind ik groot."

Hij mag nu ook een maand stage lopen bij de pakketbezorgers. Als dat bevalt, mag hij dat werk blijven doen. "Maar het blijft onzeker. Misschien word ik er over vier maanden gewoon uitgeknikkerd. Maar liever vier maanden werk, dan helemaal niks." 

Kabinet keurt fusie PostNL en Sandd goed, ondanks veto ACM
Lees ook

Kabinet keurt fusie PostNL en Sandd goed, ondanks veto ACM

Tijden en werkdagen niet acceptabel

De arbeidsvoorwaarden zijn voor veel werknemers ook een probleem. Niet alleen de werkdagen waarop bezorgd moet worden zijn lastig, ook de afstand naar het het nieuwe hoofdkantoor in Den Haag in plaats van Apeldoorn vinden mensen te ver.

Van de werkdagen is vooral de zaterdag is een probleem. Sandd-medewerkers bezorgden tot nu toe meestal niet op die dag, maar voor nieuwe medewerkers gelden alle regels van PostNL, zegt de woordvoerder. Dus ook bezorgen op zaterdag.

"We krijgen veel vragen over de zaterdag en of mensen in hun eigen wijk kunnen blijven bezorgen. We moeten kijken hoe dat precies past. We consolideren juist omdat de postmarkt elk jaar tien procent krimpt. We realiseren dat het niet voor iedereen zal passen", zegt Limon.

Ook geen baangarantie voor ondersteunend personeel

Het ondersteunend personeel - in totaal 1800 chauffeurs, kantoormedewerkers en postsorteerders - kan solliciteren op al bestaande vacatures bij PostNL. Maar volgens PostNL kan aan deze groep geen baangarantie worden geboden. Ook hierover geeft PostNL nog geen exacte aantallen.

Wel blijft de sociale regeling die de ondernemingsraad van Sandd heeft afgesproken met medewerkers in stand, zegt Limon. "Bijvoorbeeld begeleiding naar een andere baan, of geld om de tijd die het kost om een nieuwe baan te vinden te overbruggen." Ook is afgesproken dat de 300 medewerkers bij sociale werkplaatsen van Sandd hun baan behouden.

Franchisenemers nog steeds in de clinch met Sandd

Voor bezorgers en ondersteunend personeel van franchisenemers van Sandd zijn trouwens nog helemaal geen afspraken gemaakt. Eind vorig jaar stapten de 9 franchisenemers van Sandd naar de rechter, omdat zij naar eigen zeggen genegeerd werden. 

PostNL laat weten dat de groep franchisenemers herhaaldelijk is gevraagd het gesprek aan te gaan, maar dat de groep eerst toezeggingen van Sandd wil voordat ze komen praten. "We hebben honderden vacatures. We hopen banen te kunnen aanbieden aan hun medewerkers."

'Tweederde van franchise-personeel op straat' 

Mario de Koning, voorzitter van de Vereniging Franchisenemers van Sandd (VFS), zegt dat er altijd contact is geweest met Sandd maar nooit met PostNL. Tot gisteren, toen de vereniging ineens werd uitgenodigd om aanstaande maandag te komen praten. "Nu de tijd dringt en er ineens politieke druk is, nodigen ze ons uit." 

Dat stuit VFS tegen de borst: "Sandd wil alleen een aanbod doen per franchisenemer, maar dat staat niet in verhouding tot de schade die de franchisenemer lijdt." Van de franchise-medewerkers komt volgens De Koning 'nog steeds tweederde op straat te staan'. 

Over twee weken moeten alle stukken voor de lopende rechtszaak ingediend zijn. Als er dan nog geen duidelijkheid is voor de franchisenemers van Sandd, beraadt de VFS zich op vervolgstappen, zegt De Koning.

Lees meer over
SanddPostNLPostEconomieBedrijfslevenOvername