Dekkingsgraad pensioenfondsen keldert in januari door rente en corona
De grote pensioenfondsen hebben in januari een flinke tik gekregen. Door de dalende rente en tegenvallende beleggingsresultaten zijn de dekkingsgraden weer terug op een extreem laag niveau.
Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de fondsen. De actuele dekkingsgraad van het grootste pensioenfonds van het land, het ABP, daalde van 97,8 naar 94,1 procent. Dat betekent dat het fonds voor iedere euro die het nu en in de toekomst moet uitkeren slechts 94,1 cent in kas heeft.
Onder kritische dekkingsgraad
Daardoor kwam het ABP in januari zelfs onder de kritische dekkingsgraad terecht. De beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde over de afgelopen twaalf maanden, lag op 95,4 procent. Dat zou eigenlijk minimaal 104 procent moeten zijn, onder de regels die nu nog gelden.
Door de aanhoudende tegenvallers blijven pensioenkortingen op de loer liggen in de toekomst, waarschuwde het ABP vorige maand al. Fondsen die niet aan de regels voldoen moeten herstelplannen maken om binnen 10 jaar weer financieel gezond te zijn. Als een fonds aan het eind van het jaar ook nog eens onder de kritische dekkingsgraad zit, moet er ook daadwerkelijk worden gekort.
Corona
Een woordvoerder van het ABP zegt tegen het ANP dat de beroerde resultaten te wijten zijn aan een combinatie van de lage rente en het coronavirus. De angst voor dat virus speelt de wereldeconomie parten en zet daardoor de beurskoersen onder druk. Daar lijden de fondsen onder die hun vermogen beleggen.
Lage rente is voor fondsen op twee manieren hinderlijk: aan de ene kant drukt het het resultaat van risicovrije beleggingen, bijvoorbeeld in staatsobligaties. Aan de andere kant zorgt de lage rente er ook voor dat de toekomstige waarde van het geld dat in kas is lager gewaardeerd moet worden.
Allemaal in de min
Ook bij zorgfonds PFZW was een duidelijke terugval te zien. Hier ging de graadmeter van 99,2 naar 95,7 procent. Metaalfondsen PME en PMT hadden eind vorig jaar nog een dekkingsgraad rond de 99 procent. Nu scoren ze ruim 96 procent.
Of er voor volgend jaar daadwerkelijk kortingen in de lucht hangen bij de grote fondsen hangt af van meerdere factoren. In de eerste plaats is natuurlijk de ontwikkeling van de dekkingsgraden belangrijk.
Als de rentes gaan stijgen en de beurskoersen omhoog gaan, kunnen de dekkingsgraden herstellen. Als de koersen dalen, kan het ook slechter uitpakken.
Wachten op politiek
Maar daarnaast is het voor pensioenfondsen van het grootste belang hoe de regels er tegen het einde van 2020 uitzien. In het pensioenakkoord van vorig jaar zijn namelijk nieuwe afspraken gemaakt over wanneer fondsen moeten korten en wanneer niet.
Dat komt er grofweg op neer dat een fonds bij een lagere dekkingsgraad dan nu de pensioenen al mag verhogen, maar ook eerder moet korten als er te weinig geld in kas is. Die nieuwe regels moeten nog wel uitgewerkt en goedgekeurd worden door het parlement.