Economie

‘Een derde van theaters en concertpodia dreigt voor de zomer om te vallen’

Door Judith Laanen··Aangepast:
© ANP‘Een derde van theaters en concertpodia dreigt voor de zomer om te vallen’
RTL

Een derde van de 127 theater- en concertpodia dreigt voor de zomer om te vallen, blijkt uit onderzoek van koepelorganisatie Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties (VSCD). De koepel wil 55 miljoen euro extra van het kabinet om dit te voorkomen.

Zowel grotere als kleinere podia en theaters komen de zomer niet door zonder extra geld, blijkt uit onderzoek door organisatieadviesbureau Berenschot, dat de schade door sluiting van theaterzalen en podia tot januari 2021 in kaart heeft gebracht voor de VSCD.

Miljoenen nodig

Met de 55 miljoen euro extra tot eind dit jaar kan het omvallen van de podia voorkomen worden, zegt de koepel. Eind april verwachtte VSCD al een schadepost van 50 miljoen euro door de sluiting van theaters en podia tot 1 mei. 

Als de deuren weer open mogen is het theater- en concertseizoen al praktisch voorbij, schrijft de koepel op de website. "Producenten kunnen dan pas beginnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen, het programma van het nieuwe seizoen moet opnieuw bekeken worden en de voorverkoop ervan loopt vertraging op. Daar komt de 1,5 meter afstand als norm bovenop."

Minister: noodpakket cultuursector niet voldoende
Lees ook

Minister: noodpakket cultuursector niet voldoende

Btw-verlaging en NOW-verlenging

Bijna alle inkomstenbronnen zijn weggevallen: van kaartverkoop tot horeca tot zaalverhuur. Om de sector te helpen stelt de koepelvereniging een aantal maatregelen voor. Zo moet het huidige btw-tarief op kaartjes voor culturele evenementen omlaag van 9 naar 0 procent, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar.

Ook wil de VSCD een verlenging van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) tot 1 januari 2021 om de podia te ondersteunen. Die regeling loopt nu tot eind mei. Het is nog onduidelijk of de regeling verlengd wordt.

Ook moet de Geefwet, die giften en donaties fiscaal aantrekkelijk kan maken, verruimd worden, ook met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar.

300 miljoen euro

Minister Van Engelshoven van Cultuur zegde half april 300 miljoen euro toe voor de culturele sector, maar die geldt voor culturele instellingen die een meerjarige rijkssubsidie krijgen. Daar kwam kritiek op uit de sector. De theaters en zogeheten vrije producenten, die driekwart van alle voorstellingen in Nederland maken, vallen hier namelijk buiten.

Minister van Engelshoven denkt wel al na over de voorgestelde en ook andere maatregelen, schreef NRC vorige week.

Sinds een aantal jaar subsidiëren gemeenten de culturele instellingen die zo'n meerjarige subsidie krijgen, maar die zijn voor extra geld weer afhankelijk van het Rijk. Het kabinet heeft nog geen extra geld uitgetrokken voor de subsidiefondsen. De VSCD pleit verder voor een 'substantiële storting' van het kabinet in het Gemeentefonds voor de podia.

De VSCD benadrukt het economische belang van de culturele sector. Veel toeristen komen naar Nederland voor onze gezelschappen en musea, zegt directeur Mesters tegen persbureau ANP. Het kabinet zou daarmee rekening moeten houden in hun steun. 

Onafhankelijke commissie

De VSCD heeft samen met de andere brancheverenigingen van podia en producenten in de theaterwereld een onafhankelijke commissie ingesteld die de koepel gaat adviseren over de gevolgen van de sluiting.

De commissie moet een inventarisatie en definitie van de schade maken die podia en producenten tussen 13 maart en 1 juni oplopen door de sluiting. Verder wordt nagedacht over manieren om deze schade te dekken en toekomstige schade te beperken.

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandKunst & CultuurTheater