Toch baan kwijt

Action mocht caissière die vader 1,69 euro korting gaf niet ontslaan

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPAction mocht caissière die vader 1,69 euro korting gaf niet ontslaan
RTL

Winkelgigant Action mocht een caissière die haar vader 1,69 euro korting gaf niet ontslaan. Volgens de Amsterdamse kantonrechter was de koopjesketen met het ontslag op staande voet veel te streng. Toch is de vrouw uiteindelijk haar baan kwijt.

De 27-jarige vrouw werkte sinds eind november bij een vestiging van Action in Amsterdam-Oost. Op 18 februari kocht haar vader daar motorolie en ruitensproeier- en koelvloeistof. Bij het afrekenen maakte zijn dochter gebruik van de personeelskorting die alleen geldt voor eigen werknemers. De korting bedroeg in totaal 1,69 euro.

Ontslag na korting

De transactie werd een maand later tijdens een controle van de kassagegevens ontdekt. Action ontsloeg de vrouw op staande voet.

Volgens Action had de caissière moeten weten dat de personeelskorting alleen bedoeld is voor medewerkers, niet voor hun familieleden. Ook benadrukte het winkelbedrijf dat het een zero-tolerancebeleid moet hebben, om diefstal door medewerkers te voorkomen.

Niet op de hoogte

De vrouw liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. Volgens haar was het niet haar bedoeling om fraude te plegen, en was zij nooit goed op de hoogte gesteld van de regels. Ook benadrukte ze dat zij de korting had laten goedkeuren door een senior-collega, bij afwezigheid van de bedrijfsleider.

Ten slotte wees zij erop dat de korting slechts 1,69 euro betrof, een verwaarloosbaar klein bedrag.

Rechter: Action is te hard, 'chipsdief' onterecht ontslagen
Lees ook

Rechter: Action is te hard, 'chipsdief' onterecht ontslagen

Dat laatste argument maakte tijdens de rechtszaak geen indruk. Dat de hoogte van het bedrag niet ter zake doet bij diefstal, was de kantonrechter met Action eens.

Goedkeuring

Wel wist de caissière aannemelijk te maken dat zij niet goed op de hoogte was van de regels. Dat zij daarover consistent had verklaard en de transactie had laten goedkeuren door een senior collega, woog bij het oordeel zwaar in haar voordeel mee.

Uit een recent openbaar geworden uitspraak, waarover Quote als eerste berichtte, blijkt dat de Amsterdamse kantonrechter vindt dat Action in dit geval had moeten volstaan met een 'stevig gesprek', in plaats van ontslag op staande voet.

Action moet de kassamedewerkster het achterstallig salaris doorbetalen, met een strafverhoging van 25 procent. Dat kost het winkelbedrijf een kleine 6000 euro.

Contract wordt niet verlengd

De uitspraak betekent niet dat de caissière haar baan zal behouden. De vrouw had namelijk een voorlopig dienstverband, dat eind juni afliep. Volgens woordvoerder Yvette Moll van Action zal dat dienstverband niet worden verlengd. "Daar had zij ook niet om gevraagd. Wel zullen wij ons bij deze uitspraak neerleggen, en niet in hoger beroep gaan."

In de uitspraak van de kantonrechter staat dat Action de vrouw heeft aangemeld bij het Waarschuwingenregister Detailhandel. Zo'n melding, die 8 jaar van kracht blijft, maakt het moeilijk om een nieuwe baan bij een winkelbedrijf te vinden. Volgens het winkelbedrijf is de melding echter niet gedaan.

Graag korting geven

Action zegt, als gevolg van de zaak, de regels rond de personeelskorting nog eens duidelijk bij alle medewerkers onder de aandacht te hebben gebracht. "Wij willen hen graag die kortingen geven, maar dan moet het wel volgens de regels gebeuren. Wij willen voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt."

De advocaat van de caissière, Bansta Blanckenburg, is tevreden met de uitspraak. "Het gaat niet om gigantische vergoedingen, maar voor mijn cliënte was het heel vervelend dat zij opeens als dief te boek stond. Dat is met deze uitspraak van de baan. Voor haar is het ook belangrijk dat zij niet in het Waarschuwingenregister Detailhandel wordt opgenomen."

Lees meer over
ActionOntslag