Onduidelijkheid over 'Ruttes rem' op coronasteun
Het CDA wil opheldering van Rutte over de afspraken die in Brussel zijn gemaakt over het Europese herstelfonds. De partij stelt Kamervragen over de zogenoemde 'noodrem' waar de premier voor streed. Die moet de subsidie aan landen kunnen stopzetten als ze onvoldoende hervormen, maar het zou slechts gaan om het tijdelijk staken van hulp.
"Er is onduidelijkheid over de interpretatie van de noodrem en dat willen we graag weten voordat we gaan debatteren in de Kamer", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt over de vragen tegen RTL Nieuws.
Een van de belangrijkste afspraken uit het akkoord, dat 750 miljard euro aan noodsteun omvat, is dat landen moeten hervormen als zij miljarden aan subsidie krijgen vanwege de crisis.
Huishoudboekjes
Dat was een eis van Nederland, omdat het kabinet vindt dat de economieën die harder zijn geraakt door de crisis, zoals Italië en Spanje, hun huishoudboekje al voor de crisis niet op orde hadden.
Voordat landen steun krijgen, moeten zij een herstelplan indienen bij de Commissie, die beoordeelt de plannen. Daarna moet een meerderheid van de lidstaten ook akkoord gaan.
Tussentijdse doelen en noodrem
Of het hele aangevraagde bedrag wordt uitbetaald, is afhankelijk van het halen van tussentijdse doelen die zijn afgesproken.
En hier komt de noodrem van premier Rutte: als - in uitzonderlijke situaties - een lidstaat vindt dat een land zich niet aan de voorwaarden houdt, dan kan hij dit aankaarten bij de Europese Raad.
Geen besluit tot akkoord
Die zal dit dan op de agenda zetten voor de volgende EU-top. Totdat die heeft plaatsgevonden, zal de Europese Commissie geen besluit nemen over de steun en zal er dus niets meer worden overgemaakt.
Dat mag pas nadat er door de 27 EU-regeringsleiders 'grondig' over is gediscussieerd en men het met elkaar eens is, zo legde Rutte uit tijdens de persconferentie over het noodfonds.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Toch uitbetalen
De Europese Commissie zegt woensdag dat zij, indien er na drie maanden nog geen akkoord is over de steun, kan besluiten om de steun toch uit te betalen. De noodrem bij de uitbetaling van de Europese herstelmiljarden, is louter een pauze in de betalingen, schrijft de Volkskrant.
Het CDA wil nu weten wat er precies gebeurt als Nederland vindt dat een land de afgesproken hervormingen niet heeft doorgevoerd. Op welk moment mag de Commissie precies geld uitkeren? Het CDA vraagt Rutte opnieuw te overleggen met de EU en binnen vier weken antwoord te geven.
Noodrem lijkt geen echte rem
"De 'supernoodrem' of de 'rem van Rutte' is de kern van deal die Nederland sloot: wij gaan akkoord met miljarden aan subsidies, mits hervormingen daar tegenover staan", zegt Fons Lambie, politiek verslaggever bij RTL Nieuws.
"Rutte hamerde op de rem, zodat lidstaten ook kunnen ingrijpen. In het verleden bleek dat de Europese Commissie niet durfde door te bijten tegen grote landen, dus daarom eiste Rutte die noodrem. Maar dan moet de noodrem wel aangesloten zijn en de trein echt kunnen stopzetten."