419.000 werklozen

Werkloosheid stijgt door, verwachtingen gitzwart

Door RTL Z··Aangepast:
© Robin UtrechtWerkloosheid stijgt door, verwachtingen gitzwart
RTL

De werkloosheid is verder gestegen in juli, tot 4,5 procent van de beroepsbevolking. Inmiddels zijn er 419.000 mensen officieel werkloos, dat zijn er 146.000 meer dan aan het begin van de coronacrisis.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. De werkloosheid steeg in juli wel een stuk minder hard dan in de maand ervoor. In juli kwamen er 18.000 werklozen bij, in juni waren dat er nog 73.000.

Bang om je baan te verliezen? Dit zijn je rechten
Lees ook

Bang om je baan te verliezen? Dit zijn je rechten

Toch geeft de officiële werkloosheid een beetje een geflatteerd beeld van hoe de arbeidsmarkt er in deze crisis voorstaat. Het aantal banen nam namelijk sinds het begin van de crisis af met meer dan 320.000.

Dat zie je niet direct in de werkloosheid, omdat iemand pas officieel werkloos is als hij of zij geen baan heeft, wel op zoek is naar een baan én direct beschikbaar is voor werk. Veel mensen die hun baan verliezen voldoen niet direct aan die alle drie de criteria.

Bijzonder fenomeen

Dat is ook meteen de reden voor het bijzondere fenomeen dat de werkloosheid en het aantal werkenden al een aantal maanden tegelijk kunnen stijgen. De afgelopen drie maanden nam het aantal werkenden met zo'n 8.000 per maand toe.

Dit zijn vooral mensen die niet tot de werklozen werden gerekend (bijvoorbeeld omdat ze niet op zoek waren naar werk of niet beschikbaar) en vervolgens toch in een keer doorstromen naar werk.

Gitzwarte verwachtingen

Maar de meeste mensen zien op dit moment geen reden tot optimisme over de arbeidsmarkt. Maar liefst 89 procent verwacht dat de werkloosheid de komende tijd verder gaat stijgen.

Vorige week waarschuwde minister van Financiën Wopke Hoekstra ook al dat we nog 'een lastige fase voor de boeg hebben'. Hij noemde de huidige crisis de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog.

Video: Werkloos op straat? Zo werkt het vangnet als je je baan verliest