Bijna 3 procent erbij

Coronacrisis of niet: grootste stijging huren in 6 jaar

Door RTL Z··Aangepast:
© GettyCoronacrisis of niet: grootste stijging huren in 6 jaar
RTL

De huren stegen in de afgelopen tijd stevig door. In juli was de huur van een woning gemiddeld 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in 6 jaar.

De huren van vrijwel alle huurwoningen stegen. De huren van sociale huurwoningen bij woningcorporaties werden in juli 2020 gemiddeld 2,7 hoger. Bij overige verhuurders van sociale huurwoningen was dat 3,4 procent. 

Vooral in Rotterdam en Den Haag 

De statistici van het CBS telden vooral huurstijgingen in Rotterdam en Den Haag. Daar gingen ze omhoog met respectievelijk 4,1 en 3,6 procent. Maar ook in Amsterdam stegen de prijzen met 3,5 procent.

Buiten de Randstad gebeurde hetzelfde. Drenthe en Groningen waren daarbij de snelste stijgers met een gemiddelde prijsstijging voor huurhuizen van 3 procent.  

Forse stijging bij verhuizing

In de vrije sector stegen de huren met gemiddeld 3 procent. Een jaar eerder was dat nog iets meer, 3,3 procent. De huren stijgen vooral als er nieuwe bewoners in een huurwoning komen. De stijging daarvan was gemiddeld 9,5 procent. Vorig jaar was dat nog 8,2 procent.

Bij het wisselen van huurder kunnen verhuurders vragen wat ze willen, ze zijn dan niet gebonden aan een maximale huurverhoging. Voor huurders die niet verhuisden was de prijsstijging 2,5 procent.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stegen de huurprijzen omdat de inflatie ook hoger was. Als de inflatie omhoog gaat, mogen ook de huren van gereguleerde huurwoningen omhoog gaan. De reëele huurstijging, dus gecorrigeerd voor die inflatie, was 0,3 procent. Dat is de laagste stijging van de laatste 11 jaar.

Lees meer over
CBSHuurwoningInflatieRotterdamDen HaagAmsterdamDrentheGemeente Groningen