Zwaar drukmiddel

Europese Commissie procedeert tegen Londen om brexitwet

Door RTL Z··Aangepast:
© RTL ZEuropese Commissie procedeert tegen Londen om brexitwet
RTL

De Europese Commissie begint een inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk wegens de omstreden brexitwet die het land heeft aangenomen. Die wet maakt de gemaakte afspraken met de Europese Unie ongedaan. De EU dreigde al eerder met stappen om de wet van tafel te krijgen.

De interne marktwet is volgens Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen in strijd met afspraken in het met de Europese Unie gesloten terugtrekkingsverdrag, zegt ze in een verklaring.

De EU eiste eerder dat Londen de omstreden wetgeving voor 1 oktober zou intrekken en dat is niet gebeurd, aldus Von der Leyen. "De deadline is gisteren verlopen. De problematische bepalingen zijn niet verwijderd."

Opheldering 

De Europese Commissie heeft daarom een brief aan de Britse regering gestuurd waarin het om opheldering vraagt. "Het is de eerste stap in de inbreukprocedure", licht Von der Leyen toe.

Als het antwoord onbevredigend is volgt een soort aanmaning en als ook daar niets mee gedaan wordt kan de Commissie nog naar het Europees Hof van Justitie stappen.

Reactie komt op gepast moment

De Britse regering reageert op een "gepast moment" op de inbreukprocedure. Dat heeft een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson laten weten in een reactie.

"We hebben duidelijk aangegeven wat de redenen zijn voor de maatregelen die te maken hebben met het protocol voor Noord-Ierland", aldus de woordvoerder.

"We moeten een wettelijk vangnet creëren om de integriteit van de interne markt van het Verenigd Koninkrijk te beschermen." De nieuwe wet zou ook noodzakelijk zijn om de vrede in Noord-Ierland te beschermen.

Brexitstress is weer terug: dit is waarom
Lees ook

Brexitstress is weer terug: dit is waarom

Lees meer over
Brexit