Tijd dringt

Brussel en Londen niet op één lijn over mogelijke handelsdeal

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPBrussel en Londen niet op één lijn over mogelijke handelsdeal
RTL

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie liggen niet op een lijn over de mogelijkheid van een handelsovereenkomst. Brussel en Londen roepen elkaar op concessies te doen om tot een deal te kunnen komen. De EU is hoopvol dat zo'n deal mogelijk is, maar de Britten zien dat toch anders.

Aan beide partijen van de onderhandelingstafel is de wil er om de boel in beweging te krijgen, zei EU-commissaris Maroš Šefčovič vandaag nog hoopvol op Twitter na een nieuwe ronde van brexit-gesprekken.

"Het moet een eerlijk akkoord zijn voor beide partijen", zei Šefčovič vanmiddag na een ontmoeting met de Britse brexitminister Michael Gove. Šefčovič benadrukt dat de EU tot de allerlaatste minuut wil werken aan zo'n deal. Hij herhaalde vandaag ook dat de EU nog steeds een handelsdeal wil, maar niet tegen elke prijs, meldt persbureau Reuters.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Britten: niet verder praten

Aan de andere kant van de tafel klinkt gemor. De Britten willen niet verder praten, tenzij de EU een fundamenteel andere houding aanneemt. Praten heeft pas weer zin als de EU ook beweegt om tot een overeenkomst te komen, 'als twee gelijken', zegt een woordvoerder van premier Boris Johnson.

De Britse hoofdonderhandelaar David Frost zet de EU ook verder onder druk. Hij spreekt op Twitter over een constructief gesprek met zijn Europese evenknie Michel Barnier. Hij voegt eraan toe dat de EU met een andere insteek aan tafel moet komen.

Brexitminister Gove spreekt van een constructieve stap van de EU in de gesprekken. Maar dat wil niet zeggen dat er verder gepraat wordt, nuanceert een woordvoerder.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De tijd dringt

Brussel en Londen hebben tot 1 januari 2021 om tot definitieve handelsafspraken te komen. Lukt dat niet, dan volgt een no-deal-brexit. Dan gelden de handelsregels waar alle leden van wereldhandelsorganisatie WTO zich aan moeten houden. En dat zou de economie in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie flink schaden.

De twee partijen komen er niet uit met de regels voor staatssteun, het toezicht op het naleven van de afspraken en de toegang tot de Britse viswateren voor vissers uit de EU. Het Verenigd Koninkrijk en de EU beschuldigen elkaar ervan geen concessies te willen doen.

Brexit-déjà vu: de deadlines voor het halen van een handelsdeal
Lees ook

Brexit-déjà vu: de deadlines voor het halen van een handelsdeal

Voor het einde van het jaar

Premier Rutte zei vorige week dat het Verenigd Koninkrijk 'in beweging moet komen' in de onderhandelingen. Terwijl de Britten vorige week op hun beurt ook al zeiden dat zij juist rekenen op een signaal vanuit Brussel.

Daarnaast hebben de Britten ook haast. Want de regering benadrukt het belang van een handelsakkoord voor het einde van dit jaar. Londen is niet van plan om volgend jaar weer brexit-onderhandelingen te voeren met de EU, liet een woordvoerder van premier Johnson weten.

"We moeten duidelijkheid bieden aan onze burgers en bedrijven en eindeloos verlengde onderhandelingen zullen dit niet teweeg brengen", zei de woordvoerder.

Lees meer over
Boris JohnsonMark RutteWTOBrexitEconomie