Pilots in de maak

Massaal testen: dé uitkomst voor evenementen?

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPMassaal testen: dé uitkomst voor evenementen?
RTL

Het kabinet wil alles op alles zetten om de komende maanden massaal te testen op het coronavirus, om zo de samenleving weer in beweging te krijgen. Ondertussen ligt de evenementensector nog steeds op zijn gat. Die doet er alles aan om weer in beweging te komen en heel veel testen is daarvoor essentieel.

Vorige week leek er op het eerste gezicht een beetje hoop te gloren. Het kabinet is bereid om een aantal pilots toe te staan met evenementen, waar bewezen moet worden of en hoe dat veilig kan verlopen.

Duurt lang

Daar kleeft wel een fikse 'maar' aan: dat mag namelijk pas op zijn vroegst als we in de fase 'waakzaam' zitten, waarbij er nog maar heel weinig coronabesmettingen plaatsvinden. Een tegenvaller voor de sector.

"Het duurt wel erg lang", vertelt Susanne Blaas, woordvoerder van Ahoy en de Alliantie van evenementenbouwers. Wat hen betreft kunnen er in december al testevents gedaan worden. Nu is het onzeker. "De hoop is januari, maar de branche moet het snel weten, want een evenement is niet binnen een week georganiseerd."

Coronablaastest volgende maand ingezet: 'Negatieve uitslag heel betrouwbaar'
Lees ook

Coronablaastest volgende maand ingezet: 'Negatieve uitslag heel betrouwbaar'

Uit die testevents moet blijken wat er straks wel en niet kan, en dus zijn ze van levensbelang voor de organisatoren. "Evenementen tot de zomer van 2021 komen echt in gevaar nu wij dit jaar niet kunnen starten met de geplande, zeer zorgvuldig gereguleerde testevenementen", schreef de Alliantie in een eerste reactie vorige week.

Maar vroeg of laat willen de organisatoren toch weer aan de slag, en testen zal daarin een centrale rol gaan spelen. "We zijn enthousiast over het idee van sneltesten. Er wordt met de branche gekeken wat daarin mogelijk is als je grootschalige evenementen wil faciliteren", vertelt Blaas.

Combinatie

Maar de heilige graal zal het waarschijnlijk niet zijn. "Je kan niet 15.000 mensen aan de deur gaan testen", aldus Blaas.

Waarschijnlijker is dan ook de inzet van een combinatie van gewone tests en sneltests. Voor de pilots die nu worden voorbereid geldt dan dat alle bezoekers in principe negatief gestest aan moeten komen, vertelt Tim Boersma van Fieldlab. Dat is weer de organisatie waarin de evenementenbranche en de overheid samen tot oplossingen proberen te komen.

Sneltests worden daar bovenop ingezet om steekproefsgewijs extra tests te doen bij het publiek .Al te veel vooruitlopen op de mogelijkheden van massaal evenementpubliek laten testen wil Boersma nog niet. Eerst de pilots maar eens goed laten verlopen.

Testen in een bubbel

Die bestaan trouwens uit veel meer dan werken met negatief-getest publiek. Zo staat er een proefevenement in de Ziggodome op de planning waar 1.300 man publiek wordt onderverdeeld in vijf bubbels. Die krijgen dan allemaal hun eigen set regels, legt Boersma uit. 

De ene groep moet bijvoorbeeld een mondkapje dragen en 1,5 meter afstand houden. Een andere groep mag gewoon doen zoals normaal. Weer een andere groep wordt gevraagd om te blijven zitten. Uiteraard zijn alle proefpersonen van tevoren getest. 

Uiteindelijk wordt dan geanalyseerd hoe mensen zich gedragen en hoe effectief die maatregelen zijn.

Duurder ticket?

Op basis van de uitkomsten daarvan hoopt de sector dan zo snel mogelijk richting een normalere situatie te kunnen gaan, maar voorlopig is geduld nog het codewoord.

Overigens is het nog niet duidelijk wat het financieel voor de evenement- of festivalbezoeker zou betekenen als je verplicht een (snel)test moet doen om binnen te komen. Zo ver zijn de plannen nog niet gevorderd geven zowel Boersma als Blaas aan.

Testmaatschappij

Heel anders wordt het misschien als de plannen van het kabinet lukken om echt grootschalig te gaan testen. De hoop is dat vanaf maart iedereen maandelijks getest zou kunnen worden.

"Zowel voor de evenementen als voor de horeca zou dat een ander plaatje zijn", zegt Boersma. "Dan kunnen wij daarin meelopen."

Lees meer over
AhoyMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportCoronabesmettingenCoronamaatregelenCoronacrisis in NederlandCoronatest