Lockdown-effect

Bier uit eigen keuken: pakketten om zelf te brouwen razend populair

Door Kita van Slooten··Aangepast:
© Jasper LeijdensBier uit eigen keuken: pakketten om zelf te brouwen razend populair
RTL

Een speciaalbiertje in de kroeg zit er voorlopig nog niet in, maar thuis smaakt het er niet minder om. Zeker als dat bier zelfgebrouwen is. Sinds corona zijn de thuisbrouwpakketten niet aan te slepen. Van een Belgisch blond tot een Indian Pale Ale; het brouwen van je eigen bier is enorm populair. Goed nieuws voor alle beginners: "Je moet het wel heel bont maken, wil je een bier laten mislukken."

Nadat Rutte afgelopen voorjaar de intelligente lockdown aankondigde, zijn er heel wat bierliefhebbers de keuken in gedoken om zelf aan de slag te gaan. Bij Unibrew, waar de thuisbrouwer alle benodigde materialen en ingrediënten kan kopen, zagen ze het aantal bestellingen ineens flink toenemen. 

Besmet met het bierbrouwvirus

Veel mensen die voor het eerst een eigen biertje wilden brouwen, maar ook de meer geoefende brouwers die hun oude hobby weer oppakten. Het verbaast Berry Hiemstra van Unibrew niks: "Als je eenmaal met het bierbrouwvirus besmet bent geraakt, ga je altijd wel weer een keer aan de slag."

Bierbrouwen in de keuken.© Brouwbroeders
Bierbrouwen in de keuken.

Precieze cijfers van de groei zijn lastig te geven, omdat Unibrew ook aan commerciële brouwers verkoopt. "Nu de horeca dicht is, ligt veel van die bierproductie stil en dat merken we. Maar we zien echt een enorme boost in de verkoop aan hobbybrouwers", vertelt Hiemstra.

Hij werkt hard om de voorraden op peil te houden. "We halen veel uit Engeland, maar zowel corona als brexit zorgen voor oponthoud. Het is spannend om alles op tijd binnen te krijgen." En dat terwijl er dagelijks nieuwe klanten bij hem aankloppen.

Maischen: het mout verwarmen zodat het aanwezige zetmeel wordt omgezet in suiker.© Kita van Slooten
Maischen: het mout verwarmen zodat het aanwezige zetmeel wordt omgezet in suiker.

Sommige van hen pakken het meteen groots aan. "Er zijn mensen die meteen flink investeren en een complete brouwinstallatie kopen. Anderen beginnen met een starterspakket", vertelt Hiemstra.

Zo'n pakket bevat vrijwel alles wat je nodig hebt voor een zelf te brouwen bier: de afgewogen hoeveelheid gerst, hop en gist, maar ook een gistemmer en een duidelijk stappenplan. Regel zelf nog wel een zeef, een trechter, een grote pan en in sommige gevallen ook een kookthermometer.

"In 2020 hebben we tachtig procent meer verkocht dan het jaar ervoor"

Het bedrijf Brouwbroeders verkoopt zulke pakketten en ook zij zagen een forse groei in de verkoop. "In 2020 hebben we tachtig procent meer verkocht dan het jaar ervoor", vertelt Eelke Dijkstra van het bedrijf. De grootste groei vond plaats in het laatste kwartaal van vorig jaar, dus deze winter wordt er stevig gebrouwen in Nederland.

Na een paar weken kan het thuisgebrouwen bier gebotteld worden.© Brouwbroeders
Na een paar weken kan het thuisgebrouwen bier gebotteld worden.

Dijkstra en zijn compagnons zijn vijf jaar geleden met Brouwbroeders begonnen nadat ze zelf aan het brouwen waren geslagen. "Waar wij tegen aanliepen, is dat we op internet behoorlijk ontmoedigd werden door allerlei brouwregels en ouderwetse, saaie internetfora waar we op terecht kwamen", vertelt Dijkstra.

Trots op eerste bier

De eerste keer zelf brouwen werd een 'drama'. "Het ging allemaal heel stuntelig. Alle brouwfouten waar we voor gewaarschuwd werden, hebben we gemaakt." Maar over het uiteindelijke biertje waren de heren zeer tevreden. "Zo gaaf dat het eindresultaat alles erop en eraan had. Het schuim, de geur, de alcohol. Trots waren we."

Toen is het brouwersvuurtje gaan branden. "We wilden mensen op een laagdrempelige, leuke manier de kennis over het bierbrouwproces laten vergaren." Zo werden de starterspakketten ontwikkeld en is de belangrijkste tip die Dijkstra voor de beginnende brouwer heeft: "Je moet het gewoon gaan doen, want dat is de enige manier om het te leren."

Bier in de gistingsfles.© Jasper Leijdens
Bier in de gistingsfles.

Dat kan thuisbrouwer Jasper Leijdens beamen. Hij kreeg voor zijn verjaardag twee jaar geleden een starterspakket, brouwde een blond biertje en daar bleef het bij.

Tot april vorig jaar. Toen werd alles weer uit de kast gehaald. "Er was niks te doen. Dus op een zondagmiddag, waar we anders misschien naar de kroeg waren gegaan, ben ik met de broer van mijn vriendin zelf bier gaan maken", vertelt Leijdens, die in het dagelijks leven radiopresentator is bij Kink.

Keuken onder het bier

Nu vindt hij het brouwen zo leuk dat hij er ook mee denkt door te gaan als straks de kroegen weer open gaan. "Hoe meer je brouwt, hoe beter je er in wordt. Dat maakt het ook steeds leuker." Bij het allereerste biertje ging niet meteen alles goed. "Ik had misschien niet alles goed gedesinfecteerd of er te veel suiker erin gedaan." Het bier spoot eruit. "De keuken zat helemaal onder. Dat was echt een chaos", zegt Leijdens lachend.

"De keuken zat helemaal onder. Dat was echt een chaos."

Desinfecteren is dan ook heel belangrijk. "Het aanrecht waar je dingen op legt, de spatel waar je mee roert. Het moet allemaal ontsmet zijn. Past wel goed bij deze coronatijd", zegt Leijdens.

Zelfgebrouwen bier vernoemd naar tolk Irma Sluis.© Jasper Leijdens
Zelfgebrouwen bier vernoemd naar tolk Irma Sluis.

Teststraat Tripel

Als je daar goed op let, kan het eigenlijk niet mis gaan. Dat is ook wat Hiemstra beginnende brouwers wil meegeven: "Het gebeurt echt zelden dat een bier mislukt. Dan moet je het wel heel bont maken, om dat voor elkaar te krijgen. Als het gistingsvat maar goed steriel is."

"Het gebeurt echt zelden dat een bier mislukt. Dan moet je het wel heel bont maken, om dat voor elkaar te krijgen."

Leijdens heeft ervan geleerd en zijn biertjes gaan er steeds professioneler uitzien. Compleet met zelfgemaakte etiketten, waar minister Grapperhaus en tolk Irma op te zien zijn.

"We geven ons bier namen die iets met corona te maken hebben. Dus de Grapperhauser Brown Ale, Irma's Pale Ale en hierna komt waarschijnlijk de Teststraat Tripel", vertelt hij. 

Lees meer over
Bier