Garantiefonds van 300 miljoen

Festivals en evenementen opgelucht om coronasteun, maar onzekerheid blijft

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPFestivals en evenementen opgelucht om coronasteun, maar onzekerheid blijft
RTL

Voor het eerst sinds de corona-uitbraak komt er een garantiefonds voor organisatoren van festivals en evenementen. Al is ook duidelijk geworden dat voor 1 juli nergens op gerekend hoeft te worden. "Wij gaan door met organiseren, al doen we dat nog rustig aan", zegt festivalmanager Niek Murray van Pinkpop.

Het kabinet presenteerde gisteren het nieuwe steunpakket ter waarde van 7,6 miljard euro voor het behoud van banen en het overleven van ondernemers.

Onderdeel van het pakket is een hogere en uitgebreidere tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL), een verhoging en verlenging van de loonkostensubsidie (NOW) en steun voor starters.

7,6 miljard euro extra aan steunpakketten: dit zijn de belangrijkste veranderingen
Lees ook

7,6 miljard euro extra aan steunpakketten: dit zijn de belangrijkste veranderingen

'Erkenning voor de sector'

Nieuw is een zogenoemd garantiefonds voor evenementen, speciaal bedoeld voor organisatoren die willen beginnen met het opzetten van bijvoorbeeld festivals. Het kabinet trekt hier minimaal 300 miljoen euro voor uit.

Daarmee ging na een zucht van verlichting door de evenementenbranche. "Hier zijn we zeker blij mee", zegt Jolanda Jansen, directeur van Ahoy en woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers.

Behoefte aan afleiding en plezier

"Dit is ook erkenning voor het belang van de sector, die een grote maatschappelijk functie heeft. Aan afleiding en plezier is enorm veel behoefte."

Ook de TVL- en NOW-regeling stemmen haar tevreden. Jansen: "Die regelingen zijn ongelooflijk belangrijk voor toeleveranciers. Denk aan audiovisuele bedrijven die met hoge vaste lasten zitten en hier al een tijdje zwaar tegenaan lopen."

"Het garantiefonds is met name bedoeld voor de echt grote muziekfestivals die snakken naar perspectief."

Voorwaarden onbekend

Hoewel het garantiefonds er dus komt, is nog veel onzeker over de invulling ervan. Uit navraag bij het verantwoordelijke ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) blijkt dat een loket wordt geopend waar ondernemers zich straks kunnen melden.

"De voorwaarden moeten allemaal nog worden uitgewerkt. Dat zal zeker twee weken duren, misschien langer", zegt een woordvoerder van minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66), die op dit moment geen tijdslimiet kan geven. Volgens haar is wel duidelijk dat de regeling met name bedoeld is 'voor de echt grote muziekfestivals die snakken naar perspectief'.

1 juli of toch eerder?

Dan is er de beoogde ingangsdatum van 1 juli. Dat is de dag die het kabinet nu aanhoudt voor het moment dat bijvoorbeeld festivals mogelijk weer verantwoord kunnen. Het ministerie van OCW noemt 1 juli desgevraagd 'een realistische datum als je kijkt naar vaccins'.

Voor een van de grootste festivals van Nederland roept het garantiefonds gemengde gevoelens op. "Laten we voorop stellen dat we blij en positief zijn dat politieke partijen en nu ook het kabinet inzien hoe belangrijk onze branche is, zowel voor het uitgaan van mensen als economisch", zegt festivalmanager Murray van Pinkpop, dat gepland staat voor 18 tot 20 juni en normaal gesproken 70.000 bezoekers trekt.

Tegelijkertijd is aan de onzekerheid niets veranderd. Murray: "De streefdatum van 1 juli is nog niet in beton gegoten, dus daar hebben we nog een beetje hoop. Ook wordt de optie van het festival verplaatsten naar later in het jaar nog bekeken, al ben je dan afhankelijk van vergunningen, leveranciers en de beschikbaarheid van acts en het terrein."

Afgelasting niet uitgesloten

Normaal gesproken begint een groot festival als Pinkpop in deze tijd van het jaar met het opschalen van alle voorbereidingen. Maar door de onvoorspelbaarheid van het virus moet ook Pinkpop er rekening mee houden dan afgelasting ook nog kan.

Murray: "We zijn positief gezind. Dus wij gaan door met het organiseren, al doen we dat nog rustig aan. We zijn een gezond bedrijf, maar moeten nu behoorlijk interen. Ons voordeel is dat we een kleine kern van drie man hebben die het hele jaar doordraait."

Nu eerst testen

De Alliantie van Evenementenbouwers heeft tot die tijd hoge verwachtingen van de eerste vier testevenementen, waarbij bezoekers vooraf en nadien getest worden bij een concert, theatervoorstelling, voetbalwedstrijd en zakelijk evenement. Die tests kunnen, zoals het er nu naar uitziet, half februari doorgaan.

"Eindelijk", zegt Jansen. "Wij willen graag veilig en verantwoord evenementen organiseren. We snappen dat mensen dat best spannend vinden. Maar met deze uitkomsten kunnen we kijken hoe en of we kunnen versoepelen. Er is nu extreem veel voorzichtigheid en angst, maar daarmee kom je niet terug bij de openstelling van het gewone leven."

Lees meer over
MuziekfestivalFestivals en evenementenGarantieOverheidssteunKunst & CultuurPinkpop