Economie

Coronacrisis zorgt voor veel spaargeld en record online uitgaven

Door Reinder Smit··Aangepast:
© Robin UtrechtCoronacrisis zorgt voor veel spaargeld en record online uitgaven
RTL

De coronacrisis zorgt ervoor dat we ons geld niet uit kunnen geven aan de bioscoop, het pretpark of zelfs een vakantie. En dat is te zien. We spaarden vorig jaar bijna twee keer zoveel dan voor corona en tegelijkertijd namen onze online uitgaven flink toe.

Dat blijkt uit cijfers van ABN Amro, De Nederlandsche Bank en het CBS. Een deel van de detailhandel draaide het afgelopen coronajaar goed. Uit een Facebookoproep van RTL Nieuws blijkt dat er flink uitgegeven wordt aan andere zaken dan we normaal zouden doen.

Zonnepanelen en tuin

"We zouden eigenlijk van de zomer drie weken met vakantie gaan, maar dat ging niet door. Nu hebben we zonnepanelen laten leggen op het dak", laat Rachel Kooistra weten. "Daarnaast hebben we nieuwe stoelen besteld, nieuwe gordijnen en is de kinderkamer opnieuw ingericht. Doordat je veel minder kan doen nu, gebruiken we het geld daar maar voor."

Kijken kijken, niet boeken: we durven vakantie nog niet te plannen
Lees ook

Kijken kijken, niet boeken: we durven vakantie nog niet te plannen

Zij is niet de enige. Ook Jessica van Capelle merkt dat ze geld over houdt. "Nu we niet naar festivals zijn gegaan dit jaar en dingen als spontaan uit eten gaan niet kunnen, spaar je opeens veel sneller."

Ze heeft dan ook in de eerste coronagolf haar tuin laten opknappen en is nu bezig met het bouwen van een cinewall. "Normaal gesproken hadden we er meer dan een jaar voor moeten sparen maar nu hebben we dat bedrag veel sneller bij elkaar." 

Vooral meer sparen

"De coronacrisis zorgt voor een aantal grote veranderingen in het financiële gedrag", vertelt ABN Amro-econoom Nora Neuteboom uit. "Het is niet zo dat we ons geld alleen maar uitgeven aan verbouwingen en dergelijke. Er wordt vooral ook veel gespaard", legt ze uit. "In 2019 werd daar voor zo'n 11 miljard euro ingelegd op spaarrekeningen waar je snel bij kan. In 2020 is dat maar liefst 22,8 miljard geworden."

'Buffer als de crisis langer doorgaat'

Kijk je naar het totale geldbedrag op Nederlandse rekeningen, dan is dat zelfs nog veel meer. De Nederlandsche Bank concludeert dat er zelfs 42 miljard euro is gespaard in 2020 ten opzichte van 21 miljard in 2019. 

Appeltje voor de dorst of lockdown

Dat we meer sparen vindt Neuteboom niet gek. "In crisistijden is het op zich gebruikelijk dat mensen wat meer apart proberen te zetten. Dan heb je toch een buffer als de crisis langer doorgaat." 

Maar er speelt volgens haar nog iets. "Wat we zien, is dat vooral tijdens de lockdowns het ingelegde spaargeld is toegenomen. In de maanden maart tot juni is bijna de helft van het totale bedrag ingelegd."

Onvrijwillig sparen

Het lijkt er dus op dat het geld dat we normaal gesproken uitgeven aan uitjes, vakanties en pretparken nu vooral op de spaarrekening komt te staan. 'Onvrijwillig sparen', noemt de bank dat.

Het gaat om aanzienlijke bedragen. "In de eerste 11 maanden van 2020 zo’n 9 miljard euro. Tel je daar de lockdownperiode van december en nu bij op, dan denken we dat Nederlanders samen uiteindelijk zo’n 15 miljard euro onvrijwillig sparen", zegt Neuteboom

Lang niet iedereen

Op de Facebookoproep van RTL Nieuws kwamen overigens ook veel boze reacties. Die waren van mensen die in de coronacrisis helemaal geen geld over houden en zelfs tekort komen. De grote toename in spaargeld en de gestegen online aankopen laten dus niet het hele verhaal zien.

"De coronacrisis raakt niet iedereen even hard", aldus Neuteboom. "De toename in spaargeld en ook de extra uitgaven zie je vooral binnen een bepaalde groep." Volgens de econome gaat het veelal om mensen die in loondienst zijn, werken binnen sectoren die niet geraakt worden door de lockdown en boven modaal verdienen. "Voor ondernemers, zzp’ers en flexwerkers geldt dit veel minder."

Lees meer over
Nora NeuteboomABN AMRODNBCBSSparenCoronacrisis in Nederland