8 jaar onenigheid

Staat moet onteigende schuldeisers SNS Reaal 805 miljoen betalen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPStaat moet onteigende schuldeisers SNS Reaal 805 miljoen betalen
RTL

De Nederlandse overheid moet onteigende beleggers van de genationaliseerde bank-verzekeraar SNS Reaal bijna 805 miljoen euro schadevergoeding betalen. Met de uitspraak komt er voorlopig een einde aan acht jaar touwtrekken over eventuele compensatie. 

Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald. Volgens de rechters hebben de obligatiehouders van SNS Reaal recht op die schadeloosstelling, omdat ze eerder onterecht met lege handen achterbleven. Oud-aandeelhouders krijgen niets.

SNS Reaal werd in 2013 door toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën genationaliseerd om te voorkomen dat het financiële concern zou omvallen. Het bedrijf raakte destijds in grote problemen nadat de vastgoedtak, SNS Property Finance, zich had vertild aan waardeloze leningen.

804.810.000 euro

Beleggers bleven met lege handen achter omdat hun effecten niets meer waard zouden zijn. Voormalige aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers, gesteund door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), voelden zich gedupeerd en stapten daarop naar de rechter. Die geeft hen nu gedeeltelijk gelijk.

De 804.810.000 euro (exclusief rente en juridische kosten) wordt verdeeld onder verschillende groepen obligatiehouders, waaronder zowel kleine als grote, professionele beleggers. Het bedrag vormt zo'n 75 procent van de waarde van hun waardepapieren.

Eerder werd al door lagere rechters vastgesteld dat de beleggers te karig waren bedeeld na de nationalisatie. Maar vervolgens moest nog wel vastgesteld worden welke vergoeding ze dan zouden moeten krijgen.

Tegenvaller voor staat

De uitspraak van de Ondernemingskamer is een bittere pil voor de Nederlandse staat en het ministerie van Financiën. Die ging er in eerste instantie nog vanuit dat een vergoeding van 10 miljoen euro op zijn plek zou zijn. Later werd dit bedrag verhoogd naar 300 miljoen.

De staat kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Of ze dat ook gaat doen, wil het ministerie van Financiën nog niet zeggen. Een woordvoerder laat weten dat het ministerie de uitspraak eerst goed gaat bestuderen voordat eventuele vervolgstappen worden genomen.

SNS Reaal bestaat inmiddels niet meer. De bank-verzekeraar werd twee jaar na nationalisatie opgesplitst in SNS Bank, nu onderdeel van de Volksbank, die nog altijd eigendom van de staat is. Verzekeringstak Reaal veranderde zijn naam in Vivat, dat inmiddels Athora Netherlands heet.

Lees meer over
Jeroen DijsselbloemSNS BankSNS ReaalVivatVolksbankVEB