Prijs koopwoning stijgt

Huis kopen was nooit duurder dan in 2020: Bloemendaal spant de kroon

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPHuis kopen was nooit duurder dan in 2020: Bloemendaal spant de kroon
RTL

334.000 euro. Dat was afgelopen jaar de gemiddelde koopsom van een bestaande koopwoning in Nederland. Al zijn er wat betreft de prijzen enorme verschillen zichtbaar tussen gemeenten.

In maar liefst 342 van de 355 Nederlandse gemeenten (ruim 96 procent) steeg de gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen. Dat blijkt maandagochtend uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Landelijk gezien is de gemiddelde koopsom van 334.000 euro zelfs de hoogst gemeten prijs sinds het begin van de CBS-metingen in 1995.

Huizenprijzen stijgen dit jaar veel sneller dan verwacht, denkt Rabobank
Lees ook

Huizenprijzen stijgen dit jaar veel sneller dan verwacht, denkt Rabobank

7 ton verschil

De huizen werden - net als in 2019 - het duurst verkocht in het Noord-Hollandse Bloemendaal, een van de meest welvarende plekken van het land aan de kust nabij Haarlem. Wie in 2020 een optrekje in de gemeente Bloemendaal kocht, betaalde daar gemiddeld 863.000 euro voor, 4 procent meer dan het jaar ervoor.

Dat staat in schril contrast met de gemiddelde verkoopprijs in het Groningse Pekela, dat provinciegenoot Delfzijl verdringt als de gemeente met de laagste huizenprijzen. In Pekela, nabij de Duitse grens, kostte een koopwoning gemiddeld 164.000 euro. Dat is bijna zeven ton goedkoper dan in Bloemendaal waar, toegegeven, natuurlijk een stuk meer villa's staan.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Tegenpolen

Ook de provincies Noord-Holland en Groningen zijn wat dat betreft tegenpolen. De provincie Noord-Holland is bovengemiddeld vertegenwoordigd wat betreft dure koopwoningen: van de tien gemeenten met de duurst verkochte woningen liggen er zeven in Noord-Holland.

Andersom liggen zes van de tien gemeenten met de laagste prijzen in de provincie Groningen, wat ook de enige provincie is waar de prijs voor een huis vorig jaar gemiddeld lager lag dan 250.000 euro.

Diepe zakken

Mensen die dit jaar van plan zijn een woning te kopen, moeten diepe zakken hebben. Zo waren bestaande koopwoningen in Nederland in februari alweer 10,4 procent duurder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Dat is volgens het CBS de grootste prijsstijging in bijna twintig jaar. De prijzen van koopwoningen zitten sinds juni 2013 in de lift.

Lees meer over
CBSWoningmarktHypotheekrenteWoningnoodHypotheek