Tata Steel op 1

Dit zijn de grootste CO2-uitstoters van Nederland

Door RTL Z··Aangepast:
© Sander KoningDit zijn de grootste CO2-uitstoters van Nederland
RTL

"De alarmbellen zijn oorverdovend, en het bewijs is onweerlegbaar." Dat zegt VN-baas António Guterres na de publicatie van een nieuw klimaatrapport van het IPCC. Volgens de club van wetenschappers moet de CO2-uitstoot direct en heel fors omlaag om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Wie zijn er in Nederland verantwoordelijk voor de meeste uitstoot?

1. Tata Steel

Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden heeft de twijfelachtige eer om Neerlands grootste vervuiler te zijn, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit. Vorig jaar stootte het bedrijf ruim 5,7 miljoen ton CO2 uit. De jaren daarvoor was dat nog aanzienlijk meer.

2. Shell

Ook de nummer 2 op de lijst, de raffinaderij van Shell in Pernis, had vorig jaar een wat lagere uitstoot dat de jaren ervoor. Toch werd er nog altijd ruim 4,1 miljoen ton CO2 uitgestoten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

3. Vattenfall, 4. Uniper

Op plek 3 en 4 vinden we energiecentrales. Te weten de centrales van Vattenfall in Velsen, naast Tata Steel, en de Uniper-centrale op de Maasvlakte.

Een woordvoerder van Vattenfall benadrukt trouwens wel dat de brandstof voor die centrales hoogovengas is van Tata Steel en dat alle energie die daarmee wordt geproduceerd ook weer naar Tata gaat. 

De Uniper-centrale op de Maasvlakte moet uiterlijk in 2030 dicht, omdat kolencentrales vanaf dat moment verboden zijn in Nederland.

5. Esso

Op plek 5 vinden we de eerste concurrent van Shell. Ook Esso heeft in de buurt van Rotterdam een knoeperd van een raffinaderij staan, goed voor een jaarlijkse uitstoot van 2,6 miljoen ton CO2.

6. RWE Eemshaven

De Eemshavencentrale in Groningen was een paar jaar geleden nog de grootste vervuiler van het land. In 2016 bedroeg de uitstoot van de kolencentrale nog meer dan 8 miljoen ton CO2. Geholpen door wat verduurzamingsmaatregelen en de coronacrisis, was dat vorig jaar nog 2,5 miljoen ton.

De Eemshavencentrale van RWE.© Sabine Joosten
De Eemshavencentrale van RWE.

Ook deze centrale moet in 2030 de deuren sluiten, tenzij hij omgebouwd wordt tot een ander soort energiecentrale die niet op kolen wordt gestookt.

7. Vattenfall Eemshaven, 8. RWE Maasbracht

Op nummers 7 en 8 weer twee bekende namen. Iets verderop in diezelfde Eemshaven staat namelijk ook een centrale van Vattenfall. In het Limburgse Maasbracht staat de Clauscentrale van RWE te roken.

Beterschap beloofd

Shell en Tata staan al jaren hoog in de lijst van superuitstoters, en dat is ook de rest van de wereld niet ontgaan. Tata kondigde vorige week nog aan dat het samen met vakbond FNV onderzoek laat doen naar de verduurzaming van de staalproductie. Het bedrijf heeft 'de ambitie' om in 2030 40 procent minder uit te stoten. In een reactie op het IPCC-rapport zegt Tata Steel de 'urgentie te beseffen' van het terugdringen van de uitstoot.

Shell beloofde onlangs al dat het meer werk gaat maken van verduurzaming. Dat was wel nadat de rechter in Den Haag het oliebedrijf dwong om in 2030 de uitstoot te verlagen met 45 procent ten opzichte van 2019. Shell had zich voorgenomen om tegen die tijd de uitstoot met 20 procent te hebben teruggebracht.

Hoewel Shell heeft toegezegd versneld te gaan vergroenen, gaat het trouwens wel in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Het bedrijf vindt het oneerlijk dat alleen zij eruit gepikt worden.

9. BP

Ook de Britse concurrent van Shell heeft een raffinaderij onder de rook van Rotterdam. Jaarlijks goed voor 2 miljoen ton aan CO2-uitstoot.

10. Enecogen

Geheel in stijl wordt de top-10 compleet gemaakt met een energiecentrale, ditmaal van Eneco. Waar anders dan in Rotterdam wordt nog eens een kleine 2 miljoen ton uitgestoten.

Lees meer over
IPCC [Intergovernmental Panel on Climate Change]ShellTata SteelVattenfallRWEBPLink in bio