Vanaf oktober

Steun niet meer nodig: kabinet trekt stekker uit coronasteunpakketten

Door RTL Z··Aangepast:
© Evert Elzinga/ANPSteun niet meer nodig: kabinet trekt stekker uit coronasteunpakketten
RTL

Bedrijven kunnen vanaf oktober geen beroep meer doen op steunpakketten zoals de NOW, Tozo, TONK en TVL. Het demissionaire kabinet vindt steun geven niet meer nodig nu veel coronabeperkingen zijn opgeheven en de economie weer opbloeit. Ook kunnen bedrijven niet langer uitstel van belastingbetaling vragen.

De economie bloeit langzaam weer op, doordat de lockdownmaatregelen vervallen zijn. Bedrijven doen ook minder beroep op de noodsteunmaatregelen en de werkloosheidscijfers zijn laag, meent de overheid.

Wel kijkt het demissionaire kabinet of er een uitzondering gemaakt kan worden voor onder andere de nachthoreca, omdat nog onduidelijk is of nachtclubs en discotheken in september de deuren weer mogen openen. 

Ook wordt nog steun verleend worden aan zelfstandigen die dat nodig hebben. De Tozo vervalt wel, maar de reguliere bijstandsregels (Bbz) worden tijdelijk versoepeld, zo maakt het niet uit hoeveel spaargeld je hebt. Vanaf 1 januari 2022 worden de gewone bijstandsregels weer toegepast.

Miljarden

De steun kostte de overheid 80 miljard. Alleen aan de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) werd in 2020 en 2021 al bijna 26 miljard euro uitgegeven, aldus cijfers van de Algemene Rekenkamer. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) kostte 9,11 miljard.

Sinds het begin van de crisis hebben 369.000 ondernemers belastinguitstel aangevraagd, voor een bedrag van ruim 40 miljard euro. Een deel daarvan (16,6 miljard) is inmiddels weer afgelost of verminderd als bijvoorbeeld de belastingaanslag niet goed is vastgesteld (4,6 miljard). Per saldo staat op dit moment bijna 20 miljard aan belastingschuld open voor 270.000 ondernemers.

Afbouw

Het nieuws dat het demissionaire kabinet de geldkraan dichtdraait komt niet geheel onverwacht. Door de vaccinatiecampagne daalt het aantal besmettingen, het kabinet liet dit voorjaar al weten de steun af te willen bouwen.

In het derde kwartaal voerde het kabinet al een eerste versobering door van de loonsubsidie die bedrijven kunnen krijgen. Bedrijven die nog last hebben van de coronacrisis kunnen sinds juli maximaal 80 procent van het omzetverlies opgeven.

Schiphol wil meer geld van de overheid: 'Extra steun zou zeer welkom zijn'
Lees ook

Schiphol wil meer geld van de overheid: 'Extra steun zou zeer welkom zijn'

Advies CPB

Het Centraal Planbureau (CPB) riep al langer op met de steun te stoppen. Die steun zou alleen bij de eerste fase van de crisis noodzaak zijn. Bij een normale economische crisis worden bedrijven ook niet geholpen, aldus het CPB.

"Hoe langer de steun duurt, hoe kleiner de economische baten, en hoe groter de kosten. De huidige steun blokkeert de normale economische dynamiek: bedrijven die stoppen en nieuwe bedrijven die starten, mensen die ergens anders een nieuwe baan vinden. Het gevaar bestaat dat er zo zombiebedrijven ontstaan: ondernemingen zonder toekomstperspectief die overleven op steun en het voortrollen van leningen", stelde CPB-directeur Pieter Hasekamp in april al in een column.

Het kabinet vindt het nu genoeg geweest. Toch zullen er ook sectoren en bedrijven zijn, die niet blij zijn met het wegvallen van de steun. Zo vroeg Schiphol vorige week juist om meer steun en ook de festivalbranche heeft het zwaar.