Grote spaarders de dupe

Rechter tegen overheid: spaartaks mag niet, doe iets

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPRechter tegen overheid: spaartaks mag niet, doe iets
RTL

Het gerechtshof in Den Haag roept de overheid op iets te doen aan de belasting die wordt geheven over fictieve winst uit spaartegoeden. Omdat de winst die door de overheid wordt berekend in werkelijkheid vaak helemaal niet wordt behaald, mag de overheid daar geen vooraf vastgesteld percentage belasting over heffen. Toch hoeft de belastingbetaler vooralsnog niet te rekenen op terugbetaling.

Deze zogenaamde box 3-heffing is volgens het gerechtshof in strijd met het Europese verdrag van de Rechten van de Mens. In box 3 bij je aangifte wordt belasting geheven over je winst uit vermogen zoals spaargeld en beleggingen.

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je sowieso een rendement maakt van 1,2 procent. Ook als je dat niet haalt, moet je over dat percentage belasting afstaan.

Maar met een rente op spaargeld die vaak dicht bij de 0 procent ligt, is dat onterecht, zeggen de rechters.

Tienduizenden mensen maakten in de afgelopen jaren bezwaren tegen de spaartaks over winst die ze niet maakten. De rechter oordeelde nu over de periode 2015-2018.

DNB: trek belasting woningbezit gelijk met spaartaks
Lees ook

DNB: trek belasting woningbezit gelijk met spaartaks

Bewust te veel belasting

De fiscus gaat er ook nog van uit dat mensen hun geld vanaf een bepaalde vermogensgrens, die nu op 50.000 euro staat, hun geld niet meer op een spaarrekening zetten, maar beleggen.

Ze zouden dan meer kunnen verdienen. Maar lang niet iedereen gaat beleggen.

Volgens het hof heeft de overheid bewust de keuze gemaakt om 40 procent van de belastingplichtigen met box 3-vermogens te belasten alsof zij hun vermogen ook gedeeltelijk hebben belegd.

Daarmee werden ze voor hogere inkomsten belast dan wat ze werkelijk verdienden.

Geen teruggave

Het hof dwingt de overheid niet tot het terugbetalen van de te veel geïncasseerde belastingen. Daarvoor worden eerst nog andere rechtszaken afgewacht.

Ook is er volgens het hof 'geen sprake van een individuele en buitensporige last voor de belastingplichtige in deze zaken'. De aanslagen blijven dus staan. En de kans is dat dat zo blijft.

Bij een zaak uit 2019 die over eerdere periodes ging, besloot de Hoge Raad uiteindelijk net als het hof nu dat de spaartaks moet worden afgeschaft, maar dat er niet hoeft worden terugbetaald. 

Lees meer over
BelastingdienstRechterlijke machtBelastingVermogensrendementsheffing