Extra maatregelen

Eerder kerstvakantie op scholen? Dit zijn je rechten op het werk 

Door Loek Essers··Aangepast:
© ANP Eerder kerstvakantie op scholen? Dit zijn je rechten op het werk 
RTL

Het Outbreak Management Team (OMT) geeft het advies om de kerstvakantie voor scholen een week eerder te laten ingaan. Dat is om het aantal coronabesmettingen te beperken. Het zou betekenen dat ouders met schoolgaande kinderen zich opnieuw moeten afvragen: hoe regel ik dat op het werk? Dit zijn je rechten.

Of kinderen daadwerkelijk een week eerder kerstvakantie krijgen is nog onzeker. Het Outbreak Management Team (OMT) geeft in ieder geval wel dat advies, maar uiteindelijk is het aan het kabinet. 

Vorig jaar zaten ouders en werkgevers in hetzelfde schuitje. Toen sloten scholen zelfs gedurende een aantal weken. Maar mocht je toch in de problemen komen dan is het goed om te weten wat je rechten als werknemer zijn, zegt Frank Penders, advocaat arbeidsrecht van Otis Advocaten.

Heb je een vitaal beroep?

De overheid heeft vorig jaar een uitzondering gemaakt voor mensen met vitale beroepen. Heb je een vitaal beroep dan kunnen je kinderen overdag wel terecht op school. "Check even of je valt onder zo'n vitaal beroep en praat dan even met de school", zegt Penders. 

OMT verdeeld over sluiten scholen, kabinet moet nog beslissen
Lees ook

OMT verdeeld over sluiten scholen, kabinet moet nog beslissen

Ga in gesprek met je baas

Heb je geen vitaal beroep ga dan in gesprek met je baas als je in de problemen komt. "Ik denk dat partijen er vaak heel goed uitkomen", zegt Penders. Werkgevers begrijpen goed hoe vervelend het kan zijn als de overheid besluit de scholen te sluiten, bovendien hebben ze zelf vaak ook kinderen. 

"Als je het echt niet kan bolwerken dan kan je er niet vanuit gaan dat je sowieso recht hebt op doorbetaling van loon", zegt Penders. Samen een oplossing verzinnen ligt dus voor de hand. "Denk aan het inzetten van vakantiedagen en opnemen van onbetaald verlof." 

Calamiteitenverlof 

Kom je er niet uit de eerste paar dagen dat de scholen dicht zijn, dan vindt Penders het niet gek om een beroep te doen op het calamiteitenverlof. Als een school gesloten wordt door de overheid vanwege corona kan het even duren voordat opvang en begeleiding voor de kinderen is geregeld. 

"Het is echt een wettelijk recht dat je hebt. Ik ben van mening dat scholen die sluiten een beroep hierop rechtvaardigt", zegt hij. 

"Het is wel een hele beperkte oplossing Het gaat maar om een paar uur of hoogstens een paar dagen", zegt Penders. "Toch kan dat voor groot deel een oplossing zijn als de scholen sluiten en je snel moet schakelen thuis." 

Kortdurend zorgverlof als je kind ziek is

Mocht je kind ziek worden dan kun je een beroep doen op het kortdurend zorgverlof. Dat geldt voor maximaal 10 dagen per jaar. 

In principe worden die dagen gewoon doorbetaald, maar hou er rekening mee dat de werkgever in sommige gevallen iets minder loon kan uitkeren, zegt Penders. 

Check je contract

Naast dit alles loont het de moeite om even een blik te werpen in je contract of cao. Daar staan soms aparte bepalingen in opgenomen over het calamiteitenverlof en het zorgverlof, zegt Penders. "Het is goed om daarvan op de hoogte te zijn dan weet je waar je aan toe bent

Lees meer over
Buitenschoolse opvangMiddelbare schoolBasisonderwijsCoronabesmettingen