Ondernemersrisico

Kabinet wil volgend jaar af van grote steunpakketten, ook als crisis aanhoudt

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPKabinet wil volgend jaar af van grote steunpakketten, ook als crisis aanhoudt
RTL

Het is onbegonnen werk om de grote steunpakketten voor ondernemers te blijven optuigen, vindt het kabinet. Ook als we volgende winter weer met dezelfde ellende zitten, zal er niet meer zo ruimhartig worden gecompenseerd.

Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

Miljardensteun

Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft het kabinet meerdere grote steunmaatregelen opgetuigd. Met name via de loonkostensubsidie (NOW) en de vastelastensubsidie (TVL) heeft het kabinet voor tientallen miljarden aan steun verleend aan werkgevers en werknemers.

Die steun was eigenlijk net per oktober gestopt, maar is door de nieuwe lockdownmaatregelen nieuw leven in geblazen.

4,4 miljard euro extra noodsteun voor bedrijven
Lees ook

4,4 miljard euro extra noodsteun voor bedrijven

Steun werkt verstorend

Maar, zo schrijft het kabinet, dit is wel de laatste winter dat ondernemers op deze manier worden geholpen. Hoe langer de crisis duurt, hoe groter de nadelen namelijk worden van de steunmaatregelen.

"Het is verstorend voor de economie, komt niet altijd op de juiste plekken terecht en doet een groot beroep op belastingmiddelen", schrijven demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok en zijn collega op Financiën Wopke Hoekstra aan de Kamer.

"Een combinatie van sluitingen én ruimhartige compensatie is uiteindelijk onhoudbaar."

Als voorbeeld geven de bewindslieden het tekort aan personeel dat in veel sectoren voor problemen zorgt. Dat is mede het gevolg van de loonsteun die kwakkelende bedrijven krijgen om personeel in dienst te houden. De gedachte is dat het wellicht beter is dat die werknemers de overstap maken naar een bedrijf waar ze wél nodig zijn, dan dat ze gesubsidieerd in dienst blijven bij een bedrijf waar te weinig werk is.

Bakens verzetten

En dus moeten de bakens verzet worden, vindt het kabinet nu. "Een combinatie van sluitingen én ruimhartige compensatie is uiteindelijk onhoudbaar, zeker wanneer de coronapandemie langere tijd aanhoudt."

Het beleid wordt niet van de ene op de andere dag op de schop genomen, maar het kabinet wil de komende maanden meer duidelijkheid geven over hoe ondernemers in de toekomst om te gaan hebben met het risico dat hun tent tijdelijk gesloten wordt of veel minder omzet kan draaien door overheidsmaatregelen. De conclusie daarvan zal dus wel zijn dat er meer risico bij bedrijven komt te liggen.

Geen bedrijven, maar economie redden

Een optie is wat het kabinet betreft om de steun te versmallen, zodat die er alleen op gericht is om de economische stabiliteit van het land te beschermen.

Dat betekent in feite dat het doel niet meer is om individuele getroffen bedrijven van de ondergang te redden. De steun is dan bedoeld om alleen het broodnodige te doen om bijvoorbeeld een recessie of sterk oplopende werkloosheid tegen te gaan.

"Zeker is dat het niet houdbaar is om een volgende winter weer grootschalige steunpakketten zoals nu op te tuigen", concluderen de bewindslieden.

Lees meer over
Wopke HoekstraStef BlokMinisterie van FinanciënMinisterie van Economische Zaken en KlimaatOverheidssteunCoronacrisis in Nederland