Schreeuwend personeelstekort

Bedrijven halen alles uit de kast voor personeel: 'Je krijgt er een huis bij'

Door RTL Z··Aangepast:
© RTL ZBedrijven halen alles uit de kast voor personeel: 'Je krijgt er een huis bij'
RTL

Bedrijven zoeken zich suf naar geschikt personeel. Op het ogenblik staan er volgens het CBS meer dan 376.000 vacatures open. Ondernemers trekken van alles uit de kast om geschikte mensen te vinden. Sommige bedrijven gaan inmiddels zo ver dat er van alles wordt weggeven: van vakanties tot aan rijbewijzen tot zelfs een huis.

John Bijl is nog steeds verbaasd. Op LinkedIn postte hij een bericht: "Als je bij mij komt werken, krijg je dit huis erbij." Het leverde hem ruim 100 reacties op. Zijn bedrijf, Vitro Plus, kweekt 50 miljoen varens per jaar, die worden geëxporteerd naar 70 landen. Het bedrijf groeit naar eigen zeggen hard. Maar personeel vinden bleek 'een drama'.

Toen er ook nog wat mensen weggingen was de chaos compleet. "We moesten wat gaan verzinnen", vertelt Bijl. "Mensen moeten weten dat je bestaat." Hij kwam contact met een park in de buurt waar Tiny Houses staan. Zo kwam hij op het idee er een te huren en op die manier personeel aan te trekken. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Betaalbare woning

Daar was dus wel animo voor. Hij kreeg tal van reacties en had ruim keuze. Bijl: "De gemeente zegt nu ook: we willen meer van dit soort huisjes neerzetten om zo starters te trekken." Want die starters kunnen amper terecht op de krappe woningmarkt en dit scheelt dus een zoektocht. Werknemers moeten overigens wel zelf de huur betalen. 

De ondernemer is voor nu uit de brand geholpen maar zegt ook: "Wij groeien hard, bedrijven om ons heen ook. Maar personeel moet wel ergens kunnen wonen. Die willen niet voor altijd in hun Tiny House blijven." 

'Auto of laptop niet meer genoeg'

In een krappe arbeidsmarkt ziet Hafid Ballafkih, arbeidsonderzoeker verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam, bedrijven vaker 'stunten' met extra's. 

Vakanties, een welkomstbonus, bedrijven bieden vaak iets extra's, 'vaak kort en krachtig'. Wil je personeel aantrekken en behouden dan kun je beter inzetten op de lange termijn, vindt hij. "Met een vakantie val je niet meer op."

"Denk aan goede arbeidsomstandigheden en goede arbeidsvoorwaarden. Salaris, vakantiedagen, een fiets van de zaak, maar ook aantrekkelijk werk en een leuke werkomgeving."  

Enorme krapte op de arbeidsmarkt: lonen omhoog of toch iets anders?
Lees ook

Enorme krapte op de arbeidsmarkt: lonen omhoog of toch iets anders?

'Werk is meer dan geld verdienen'

Tamara Rood, strategisch recruitmentadviseur, sluit zich hier bij aan. "Werk gaat niet alleen maar om geld verdienen maar ook om zingeving." Een welkomstbonus is natuurlijk leuk als je ergens gaat werken, zegt zij, maar 'als werk geen voldoening geeft dan ben je zo uitgeblust met alle gevolgen van dien'.

Rood werkt voornamelijk samen met grote bedrijven. Zij houdt een pleidooi voor oprechte aandacht en interesse in de mensen die voor je werken. "Het gat tussen wat bedrijven en hun managers denken en wat werknemers willen, is groot." 

Bonus van 2500 euro

Bij het IT-consultancybedrijf Team Rockstars IT proberen ze op allerlei manieren mensen te vinden en te behouden. "We hebben dit jaar 150 nieuwe collega's aangetrokken en allemaal vanuit ons eigen netwerk", vertelt medeoprichter Bart Nijskens.

"Als onze werknemers iemand aandragen, krijgen ze per nieuwe collega 2500 euro. Brengen ze er drie binnen dan krijgen ze ook een speciaal leren jack."

Datingbureau of strijkservice: werknemer krijgt het

Mensen binnenhalen is een ding, ze behouden een tweede. Maar daar heeft Nijskens ook wat op bedacht. Zijn IT'ers worden tientallen keren per dag benaderd door recruiters. Toch heeft hij 95 procent weten te behouden, zegt hij, met hulp van allerlei extra diensten.  

Als een soort personal assistance kunnen werknemers tal van zaken uit handen geven. Moeten de overhemden worden gestreken? Wordt geregeld. Pensioenadvies nodig? Wordt geregeld. Op zoek naar een date? Wordt geregeld.  

Nijskens: "Bovendien kunnen werknemers zich inschrijven op de klussen die ze leuk vinden." En daar zit dan wel een financiële prikkel achter. "Je deelt mee in de opbrengst."

Lees meer over
EconomieArbeidsmarktPersoneelsbeleid