Na inval Oekraïne

Nederlander vanuit Moskou: 'In Rusland sprake van bankrun'

Door RTL Z··Aangepast:
© RTL NieuwsNederlander vanuit Moskou: 'In Rusland sprake van bankrun'
RTL

Nederlandse ondernemers, maar ook de Russen zelf, gaan de banken in Moskou af om zoveel mogelijk geld op te nemen. Ze vrezen dat betaalkaarten morgen niet meer werken en willen cash geld op voorraad hebben. "We zitten in crisismanagementmodus."

Jeroen Ketting woont sinds 1994 in Rusland. Hij is bedrijfsadviseur en ondersteunt Nederlandse ondernemers en bedrijven die in Rusland en Oekraïne willen ondernemen. 

Duwen en trekken om geld op te nemen

"In Rusland is een run op de banken gaande", zegt hij in gesprek met RTL Z. "Ik ben vanochtend al drie banken afgereden om geld van onze bedrijfsrekening af te halen. We proberen onze werknemers vandaag allemaal nog te betalen, omdat dat morgen waarschijnlijk niet meer mogelijk is. We zitten in crisismanagementmodus." 

Hij stond niet alleen in de rij, vertelt Ketting. "De Russische bankmedewerkers stonden vooraan in de rij om geld op te nemen. De Russen zelf ja. Het werd al een beetje duwen en trekken in de rij." 

Oorlog in Oekraïne heeft 'gigantische' gevolgen voor economie
Lees ook

Oorlog in Oekraïne heeft 'gigantische' gevolgen voor economie

Van Nederlandse bedrijven die hun personeel evacueren, hoort Ketting nog weinig. "Al kan ik me wel voorstellen dat ze dat willen doen. Ik denk dat de mensen van grote bedrijven wel terug naar Nederland gehaald zullen worden. Maar er zitten hier ook veel middelgrote ondernemers. Die zullen blijven en hopen op het beste." 

Weinig Nederlandse ondernemers en bedrijven zullen rekening hebben gehouden met het scenario dat Rusland daadwerkelijk Oekraïne binnen zou vallen, denkt Ketting. "Veel Russen zelf ook niet. Het is improviseren geblazen. Niemand had plannen in de kast liggen voor de dag dat Kiev gebombardeerd zou worden." 

Komende halfjaar geen zaken doen

Inmiddels houdt hij wel rekening met andere sancties dan alleen economische. De 'nucleaire' sanctie bijvoorbeeld, wat betekent dat Rusland wordt afgesloten van het internationale bankbetalingssysteem SWIFT. 

"Misschien dat de Europese Unie nu ook besluit om te stoppen met het kopen van gas en olie uit Rusland. Dat is zelfs niet gebeurd tijdens de inval van de Sovjet Unie in Afghanistan, maar dat gaat nu misschien wel gebeuren. We gaan er ook vanuit dat we de komende 3 tot 6 maanden geen zaken kunnen doen." 

In onderstaande video legt Z uit waarom Poetin niet bang wordt van zulke sancties: 

Op straat in Moskou is verder nog weinig te merken van de oorlog in Oekraïne, zegt Ketting. "De Russen reageren heel gelaten, heel laconiek: 'Dit is weer een van de vele crisissen en uitdagingen en problemen die we zijn tegengekomen de afgelopen 30 jaar'."

Heetste vuur

Ketting wijt dat aan de staatspropaganda die veel Russen al 20 jaar op televisie zien. "Ze horen dat het om een soort anti-terroristische operatie in Oekraïne gaat. Verhalen dat Russen de energiecentrales daar veilig gaat stellen, zodat die 'gekke inwoners' ze niet zelf laten ontploffen." 

Zelf gaat de Nederlander in crisis- en overlevingsmodus. "Ik moet me beraden op hoe we het komende halfjaar gaan overleven. Dit is het heetste vuur waar we voor gestaan hebben, maar hiervoor hebben we ook al voor hete vuren gestaan. Dus we houden ons sterk en houden onze rug recht." 

De oorlog in Oekraïne

In de vroege ochtend van 24 februari kondigde de Russische president Poetin een militaire inval in Oekraïne aan. Al maandenlang bouwde het Russische leger troepen op langs de grenzen van dit land en nu is de oorlog echt begonnen. Lees hier over het verloop van het conflict.

Tot 1991 hoorden Rusland en Oekraïne bij de Sovjet-Unie. De landen zijn historisch en cultureel sterk met elkaar verbonden, maar Oekraïne richt zich steeds meer op het Westen en dat accepteert Poetin niet.

Eerder legde Poetin de eis op tafel dat Oekraïne nooit lid mag worden van de NAVO, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Oekraïne is nu een soort buffer tussen het Westen en het Russische grondgebied en die buffer zou dan wegvallen. De eis van Poetin is afgewezen. Het doel van de huidige aanval is volgens Poetin ‘demilitarisatie en denazificatie’ en het ‘beschermen’ van mensen. Er zijn geen aanwijzingen dat Rusland daadwerkelijk bedreigd wordt door het Westen en de oorlog in Oekraïne wordt dan ook sterk veroordeeld.

Lees meer over
Oorlog in OekraïneRusland