Later gecorrigeerd

Belastingdienst: gewoon aangifte spaartaks doen, ook al klopt hij niet

Door RTL Z··Aangepast:
© Laurens van PuttenBelastingdienst: gewoon aangifte spaartaks doen, ook al klopt hij niet
RTL

Vanaf vandaag kun je weer belastingaangifte doen. Voor zo'n twee miljoen mensen met een groot vermogen is dan wel de vraag: hoe? Want de spaartaks is juridisch niet in de haak, maar hij staat nog wel gewoon in het aangifteprogramma.

In december oordeelde de Hoge Raad dat de spaartaks, officieel de vermogensrendementsheffing, niet eerlijk is. Omdat de fiscus belasting heft over een vooraf bepaald rendement dat voor iedereen gelijk is en niet over het daadwerkelijk behaalde rendement, betalen veel mensen te veel belasting.

Vooral mensen met alleen spaargeld en geen beleggingen hebben vaak een rendement dat veel lager is dan waar de fiscus meer rekent. Dat deugt niet en de staat moet mensen die de afgelopen jaren te veel hebben betaald dus compenseren.

De spaartaks staat op springen: dit is er aan de hand
Lees ook

De spaartaks staat op springen: dit is er aan de hand

De Belastingdienst weet alleen nog niet hoe vermogensrendementsheffing in de toekomt dan wel moet worden geheven. Dat zorgt bij de aangifte nu al voor problemen. Het aangifteprogramma is namelijk nog niet aangepast, omdat er nog geen oplossing is.

Staatssecretaris van belastingen Marnix van Rij schrijft aan de Kamer dat burgers die volgens de oude regels de spaartaks moesten betalen, nu gewoon aangifte moeten doen als vanouds. Uit de aangifte zal dan rollen dat ze meer moeten betalen of minder terugkrijgen dan eigenlijk terecht is.

Later hersteld

Dat wordt later hersteld, schrijft de staatssecretaris. Het is de bedoeling dat de nieuwe plannen in mei gereed zijn, dan moet er ook duidelijkheid zijn over wat er met de aangiftes gebeurt die de komende maanden worden ingediend. Dat zal alleen wel te laat zijn om mensen die aangifte hebben gedaan van vermogen in box 3 voor 1 juli duidelijkheid te geven over hoeveel ze nog krijgen van, of moeten betalen aan de Belastingdienst.

Er is nog wel overwogen om de aangiftetermijn te verlengen, schrijft Van Rij, om er zo voor te zorgen dat mensen aangifte kunnen doen in een programma dat ook daadwerkelijk klopt. Daar is toch maar vanaf gezien.

"Dit zal de zorgvuldig geplande aangiftecampagne verstoren en tot verstoring van de productieplanning van de Belastingdienst leiden vanwege de te verwachten latere indiening van aangiften", aldus de staatssecretaris.

Dus moet iedereen gewoon aangifte doen voor 1 mei. De aangiftes waarop ook de spaartaks van toepassing is, worden apart gelegd en later definitief vastgesteld.

Lees meer over
BelastingdienstVermogensrendementsheffing