'Burger betaalt'

Jachten van oligarchen niet meer veilig voor sancties: westen 'bevriest' plezierboten

Door RTL Z··Aangepast:
© Seyfferth Peter, ANPJachten van oligarchen niet meer veilig voor sancties: westen 'bevriest' plezierboten
RTL

De naaste kring van Poetin begint de eerste reeks aan maatregelen van het Westen te voelen. Verschillende landen hebben luxe superjachten van oligarchen 'bevroren'. Dat betekent dat Russische rijkaards voorlopig niets meer met hun bezittingen kunnen of mogen doen.

Een van hen, de Russische miljardair Alisjer Oesmanov, moet lijdzaam toezien hoe de Duitse autoriteiten zijn jacht genaamd Dilbar bevriezen. Dat meldt Forbes. Geschatte waarde: zo'n 540 miljoen euro. 

En ook in Frankrijk is een jacht bevroren. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire laat dat op Twitter weten. Het gaat om de Amore Vero, eigendom van Rosneft-baas Igor Sechen.

Dit zijn de steenrijke vrienden van Poetin die gestraft worden
Lees ook

Dit zijn de steenrijke vrienden van Poetin die gestraft worden

Als zo'n jacht is bevroren, wat gebeurt er dan? We vragen het advocaat Yvo Amar, gespecialiseerd in sancties.

Kunnen oligarchen Oesmanov en Sechen hier nog iets aan doen?

"Je kunt een plek op de sanctielijst aanvechten bij het Europees Hof van Justitie. Dan zou je eventueel van de lijst kunnen worden gehaald."

"Maar ik denk dat die kans in dit geval klein is. Bovendien is dat een langdurig traject, dus op korte termijn kunnen zij in elk geval niets. Eigenlijk hebben Oesmanov en Sechen geen andere mogelijkheden dan afwachten tot de sancties zijn opgeheven."

Is het bevriezen van een jacht iets anders dan het bevriezen van geld?

"Jazeker, en bevriezen van gelden op een rekening is een eenvoudige procedure. Bevriezen van jachten is iets dat we nog niet vaak hebben gezien. En dat is ook kostbaar. Want zo'n jacht moet in opslag staan en moet worden onderhouden. Dat is kostbaar."

Wie betaalt daar dan voor? 

"De belastingbetaler, waarschijnlijk. Ik begrijp dat in dit geval de autoriteiten de jachten bevriezen. Dat is wel vrij uitzonderlijk, want daar is het sanctierecht eigenlijk niet voor bedoeld."

Vladimir Poetin met Alisjer Oesmanov.© ANP
Vladimir Poetin met Alisjer Oesmanov.

"Het is eigenlijk de bedoeling dat de partij bij wie het jacht in stalling staat, het ook bevriest. Maar voor zo'n partij (een rederij bijvoorbeeld, of een werf, red.) is dat veel te duur, dus ik begrijp wel dat de autoriteiten nu zeggen: wij nemen hem in beslag. En dan onderhouden wij hem ook. Uiteindelijk is het dus de belastingbetaler."

Wat is het verschil tussen bevriezen en confisqueren?

"De sanctieregelgeving zegt dat je moet bevriezen. Dat betekent dat je de toestand laat zoals ie is. En dat als de sanctie wordt opgeheven je hem dan weer teruggeeft. Zolang de sanctie geldt moet je zo'n jacht dus onder je houden. Dat is wat anders dan confisqueren, want dan kun je het doorverkopen of zelfs vernietigen. Uiteindelijk worden deze jachten weer teruggegeven aan de eigenaar als de sancties zijn opgeheven."

Yvo Amar© RTL Z
Yvo Amar

Er ligt een aangenomen motie in de Tweede Kamer die de regering vraagt om te onderzoeken of confisqueren wel kan. Kan dat niet op basis van de huidige wetgeving?

"Nee, dat kan niet. Maar als men tot de conclusie komt dat zo'n jacht met crimineel geld is betaald dan kan het wel worden ontnomen en verkocht. Daar biedt de huidige wetgeving mogelijkheden toe."

Is dat makkelijk aan te passen?

"Dat zou wel kunnen. Ja hoor."

Binnen hoeveel tijd krijgt die meneer Oesmanov zijn jacht terug?

"De ervaring leert dat dat heel lang kan duren. Bij de sancties uit 2014 waarbij ook een aantal oligarchen op de sanctielijst zijn geplaatst, die gelden nog steeds. Het kan maar zo nog een hele lange tijd duren voordat deze meneer zijn jacht terugkrijgt."

Lees meer over
ScheepvaartDuitslandFrankrijk