Veel huizen met enkelglas

Huurder betaalt fors voor energieprijs: 'Huisbaas wil niet isoleren'

Door RTL Z ··Aangepast:
© archieffoto ANPHuurder betaalt fors voor energieprijs: 'Huisbaas wil niet isoleren'
RTL

De stijgende energieprijzen zorgen bij huurders voor steeds grotere problemen. Dat merken zij bij het energiemeldpunt van huurdersvereniging Woonbond. Want de verhuurder draait op voor de hogere kosten. "Isolatie? Mijn verhuurder wil er niet aan beginnen."

Maar liefst driekwart van de melders gaf aan erg veel te betalen voor het verwarmen van de woning, terwijl ze weinig kunnen doen om die rekening naar beneden te krijgen. De woonbond pleit dan ook voor de aanpak van verhuurders die huizen niet goed isoleren.

Ramen dichten met plastic

Anton (echte naam bekend bij de redactie) woont in het centrum van Amsterdam. Jarenlang was dat met veel plezier, maar inmiddels is er van woongenot weinig sprake meer. "Mijn hele appartement heeft enkelglas. De tocht was zo erg dat ik nu met plastic de ramen heb dichtgespijkerd."

Anton woont in een huurwonin,g dus kan zelf niet veel aan de slechte isolatie van de woning veranderen. "Ik heb het wel gemeld, maar de verhuurder wil er niet aan beginnen." Rondkomen is voor hem daarom ook steeds moeilijker. "Ik heb slechts een AOW en mijn energiekosten zijn nu zo hoog dat ik na de huur en dingen als verzekeringen moet rondkomen van 6 euro per dag." 

Davoed uit Amsterdam-West heeft net zo'n verhaal. "Ik ga vaker bij vrienden logeren", zegt hij. "Dan kan ik de kachel uitzetten." Bekijk de video:

Meldpunt Woonbond

Hij meldde zich net als honderden anderen bij het Meldpunt Energiealarm van de Woonbond. Daar horen ze steeds vaker dat huurders moeite krijgen met rondkomen.

Door stijgende huur- en energieprijzen zijn mensen met huurtoeslag nu zo'n 40 procent van hun inkomen kwijt aan woonlasten. "De hoge energieprijzen raken juist die groep mensen omdat zij vaker in slecht geïsoleerde huurwoningen wonen", legt woordvoerder Marcel Trip uit.

Kou en tocht

Zo blijkt dat 84 procent van de melders last heeft van kou of tocht in de woning door een slecht geïsoleerde woning. En dus doen de huurders als Anton er alles aan om de slechte isolatie te compenseren.

"Ik stook zo min mogelijk, ik doe dat beruchte vest aan. Ik probeer van alles om de rekening laag te houden", vertelt hij. "Er hangen zelfs gordijnen in het huis tussen de woonkamer en de gang om warmte wat meer tegen te houden. Noem iets en ik heb het geprobeerd. Maar alle warmte is zo weg door dat enkelglas."

Huurbevriezing of huurverlaging sluit de minister als middel niet uit. "Dat moeten we misschien met verhuurders afspreken als het niet snel genoeg lukt."

Huurder machteloos

En Anton is niet de enige huurder met een enkelglas-huurwoning. Van de melders bij het meldpunt gaf 42 procent aan dat zij nog minimaal een ruimte in hun huurwoning hebben met enkelglas. Naar schatting hebben honderdduizenden huizen in heel Nederland nog geen dubbelglas.

De woonbond wil het samen met de huurders maar wat graag aanpakken, toch kan dat nu nog maar lastig. "De helft van de melders heeft aangegeven bij de huisbaas dat ze betere isolatie of andere maatregelen willen. Acht op de tien krijgen die niet", aldus Trip. Als huurder van een slecht geïsoleerde woning sta je dan vaak machteloos.
 

Prikkels voor verhuurder

"Enkelglas is op dit moment geen officieel mankement. Daardoor kun je als huurder dus moeilijk iets afdwingen." De bond wil dat enkelglas reden moet kunnen worden voor mogelijke huurverlaging. Trip: "Pas dan is er een prikkel voor verhuurders om de woning beter te isoleren. Enkelglas is gewoon echt niet meer van deze tijd."

Ook pleit de bond voor huurbevriezing bij slecht geïsoleerde woningen. Anders ga je elk jaar meer betalen voor hetzelfde niet goed onderhouden huis, legt Trip uit. Bovendien worden huurders als dit niet gebeurt van twee kanten geraakt. "Ze gaan meer betalen voor energie, maar ook nog voor hun huur."

Reactie minister Hugo de Jonge (Wonen)

In het regeerakkoord stond al dat het kabinet met 'normering en positieve prikkels' verhuurders wil overtuigen om slecht geïsoleerde woningen te verduurzamen. Bovendien zouden woningen met slechte isolatie mogen op termijn niet meer worden verhuurd.

Dat benadrukt minister voor wonen Hugo de Jonge nogmaals: "Ik wil af van de woningen met het slechtste label en ga om tafel met woningcorporaties en particuliere verhuurders om te kijken op welke termijn dat kan."

Huurbevriezing of huurverlaging sluit de minister als middel niet uit. "Dat moeten we misschien met verhuurders afspreken als het niet snel genoeg lukt." Maar hoe dat er dan precies gaat uitzien, is nu nog onduidelijk. De Jonge: "Ik hoop in mei met de aanpak te komen van het afscheid nemen van de slechtste energielabels." 

Lees meer over
WoonbondEconomieHuurwoningWoningisolatieWoningmarktDuurzaamheidEnergiecrisisEnergieEnergierekening