Leveringszekerheid

Kabinet: meer gas opslaan voor komende winter, maar minder uit Rusland

Door RTL Z ··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin UtrechtKabinet: meer gas opslaan voor komende winter, maar minder uit Rusland
RTL

Om te voorkomen dat we komende winter te weinig gas hebben om te koken en de verwarming aan te zetten, gaat Nederland meer gas opslaan. Ook wil het kabinet meer vloeibaar gas importeren en dat huishoudens sneller verduurzamen.

Vanwege de oorlog in Oekraine zijn de gasprijzen torenhoog en de levering van gas is onzeker. Daardoor zijn de gasvoorraden voor de winter van dit jaar 'historisch laag', schrijft minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie in een brief aan de Tweede Kamer.

Om te voorkomen dat we komende winter ineens in de kou zitten, heeft het kabinet besloten een grotere gasvoorraad aan te leggen en minder afhankelijk te worden van het Russische gas.

Vattenfall verhoogt tussentijds tarieven voor gas en stroom
Lees ook

Vattenfall verhoogt tussentijds tarieven voor gas en stroom

Zo wil het kabinet meer vloeibaar gas, ook wel bekend als LNG, importeren. LNG wordt geproduceerd door onder meer de Verenigde Staten, Australië en Qatar.

Door de capaciteit bij de LNG terminal in Rotterdam uit te breiden kan er 5 tot 8 miljard kuub per jaar extra worden geïmporteerd. Een andere optie is een drijvende opslagplek in de Eemshaven. Het kabinet moet hier nog een knoop over doorhakken.

Meer gasopslag

Door de hoge prijzen is het voor bedrijven nu niet aantrekkelijk om veel gas op te slaan. Minister Jetten wil er op verschillende manieren toch voor zorgen dat we een flink appeltje voor de dorst hebben deze winter.

Jetten kijkt daarvoor naar verschillende opties, zoals vulverplichtingen voor de gasopslagen en er kan een bedrijf worden aangewezen die de gasopslagen voor de overheid moet gaan vullen. 

Snellere verduurzaming

Als we sneller verduurzamen hebben we überhaupt minder gas nodig. Daarom wil het kabinet dat huishoudens en bedrijven in een hoger tempo gaan verduurzamen. Op de korte termijn zou het al helpen als mensen hun verwarmingsinstallatie beter afstellen en hun pand gaan isoleren. 

Ook bedrijven moeten verplicht meer energie gaan besparen. Daar komt meer subsidie voor beschikbaar. Het kabinet lanceert daarnaast een campagne om mensen een extra zetje en tips te geven. 

Lees meer over
Oorlog in OekraïneGaswinningEnergie