Energie- en brandstofprijzen

Kaag: 'Dit is het even, wat betreft koopkrachtreparatie'

Door RTL Z··Aangepast:
© RTL ZKaag: 'Dit is het even, wat betreft koopkrachtreparatie'
RTL

Het kabinet heeft gedaan wat het kon, onder moeilijke omstandigheden, om de koopkracht van Nederlanders niet te veel terug te laten vallen. Dat zei minister van Financiën Sigrid Kaag in haar wekelijkse gesprek met RTL Z. "Ook voor de lage en middeninkomens."

De laatste weken zwelt de kritiek aan op de maatregelen waarmee het kabinet huishoudens een steun in de rug wil geven voor de hoge energie- en brandstofprijzen. Het meeste geld zou gaan naar de mensen die het 't minste nodig hebben.

Moeilijke omstandigheden

"Iedereen heeft baat bij de verlaging van de btw en accijns op brandstof en energie", zegt Kaag tegen politiek commentator Roel Schreinemachers. "Het is terecht als er wordt gezegd: die accijns- en btw-verlaging is niet gericht genoeg geweest. Dat klopt, omdat we die knoppen ook niet hebben in een lopend begrotingsjaar. We hebben gedaan wat we konden, onder moeilijke omstandigheden, om toch ook die lage en middeninkomens te helpen."

Vooral rijkste huishoudens profiteren van compensatie energie- en brandstofprijzen
Lees ook

Vooral rijkste huishoudens profiteren van compensatie energie- en brandstofprijzen

Ze ziet weinig ruimte om de koopkrachtreparatie anders aan te pakken. "Met Karien van Gennip, de minister van Sociale Zaken en Micky Adriaansens van Economische Zaken heb ik een weloverwogen besluit genomen, binnen de reikwijdte die er is en de middelen die we hebben."

De minister wijst op de omstandigheden. "We moeten niet vergeten dat we uit een heel moeilijke fase komen met corona. De macroeconomische situatie met de hoge inflatie waar we ons nu in bevinden, de gevolgen van de oorlog in Oekraïne: we moeten heel zorgvuldig zijn in wat we nog kunnen en wanneer. Voorlopig is dit het."

Kaag verwacht verder dat het aantal meldingen zal toenemen van banken en financiële instellingen die tegoeden hebben bevroren van Russische personen en bedrijven op de sanctielijst. Hoeveel tegoeden er precies zijn die bevroren kúnnen worden, weet het ministerie van Financiën niet, zegt ze.

Verstandige sanctie

Ook heeft ze de Europese Commissie en verschillende landen opgeroepen om ook trustkantoren, die bijvoorbeeld juridische structuren opzetten met dochterondernemingen, te sanctioneren. "Helaas hebben we daar nog steeds geen steun voor, dus gaan we tegelijkertijd aan de slag met spoedwetgeving in Nederland."

Hoewel het 'altijd goed is om te kijken', wil ze nu nog niet zeggen of er meer sancties gaan volgen. "We moeten kijken wat er nog mogelijk is. Van het bevriezen van de buitenlandse tegoeden van de Russische centrale bank bij Europese financiële instellingen denk ik nog steeds dat het een heel verstandige, harde sanctie is. Maar we weten niet hoeveel financiële middelen Rusland heeft via bijvoorbeeld China. En het land verdient nog steeds aan de export van gas en olie."

Kaag waagt zich ook niet aan uitspraken over het in beslag nemen van de Russische bevroren tegoeden. "We hebben het niet over onteigening. Daar moet eerst goed over worden gesproken, in Europees verband, op welke juridische gronden je dat doet. Dat zijn lastige, complexe vraagstukken."