Nibud: een derde van alle huishoudens komt nauwelijks rond

Een op de drie huishoudens worstelt met het huishoudboekje, waarschuwt budgetinstituut Nibud. De uitgaven voor wonen, boodschappen en vervoer zijn zo hard gestegen dat het menig huishouden niet meer lukt om alle rekeningen te betalen.
Niet alleen lage inkomens, maar ook huishoudens met een inkomen boven modaal komen inmiddels in de gevarenzone doordat hun huishoudelijke uitgaven stijgen.
Energiekosten torenhoog
Dat heeft vooral te maken met de energierekening. Een gezin met een inkomen van twee keer modaal is nu 188 euro duurder uit vergeleken met januari vorig jaar, blijk uit een berekening van het Nibud. Die stijging komt grotendeels door de energiekosten die (bij gelijkblijvend verbruik) met 128 euro zijn gestegen. De boodschappen zijn voor dit gezin circa 55 duurder geworden.
Een alleenstaande met een bijstandsuitkering, wonend in een niet-energiezuinige woning, ziet zijn energierekening verdubbelen naar bijna 200 euro. In de supermarkt is deze alleenstaande per maand 30 euro meer kwijt.
Vaste lasten
Idealiter is een huishouden volgens het Nibud niet meer dan de helft van het inkomen kwijt aan de vaste lasten. Als meer dan 70 procent van het inkomen hier maandelijks aan opgaat, dan blijft er nauwelijks geld over voor onverwachtse uitgaven, zorgkosten of het opbouwen van een buffer.
"De financiële stress die hen dit geeft is enorm", waarschuwt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "We zouden graag zien dat deze stress van de keukentafel naar de bestuurstafel gaat, omdat mensen dit niet meer zelf kunnen oplossen."
Volgens Vliegenthart is de huidige energiecompensatie niet genoeg om met name de de lagere inkomensgroepen uit de brand te helpen. Het Nibud pleit voor een sociaal tarief op energie of de invoer van een maximumbedrag op de energierekening.