Loongolf

Vakbond FNV eist automatische inflatiecorrectie voor iedereen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPVakbond FNV eist automatische inflatiecorrectie voor iedereen
RTL

Vakbond FNV wil dat alle werknemers hun loon ten minste met de hoogte van de inflatie zien stijgen. De bond gaat bij de cao-onderhandelingen eisen dat werknemers de inflatie van dit jaar gecompenseerd krijgen in hun loon en in de toekomst automatische prijscompensatie krijgen.

FNV, veruit de grootste vakbond van het land, heeft traditioneel op de dag voor Prinsjesdag zijn looneis neergelegd. De looneis is het uitgangspunt voor alle onderhandelingen het komende jaar.

Loongolf

Door de inflatiecorrectie moet de koopkracht van werknemers behouden blijven, zelfs als de prijzen zo hard stijgen als nu. Denk maar zo: als de prijzen met 10 procent stijgen, en je loon gaat ook met 10 procent omhoog, dan kun je nog evenveel kopen als eerst.

"Er is er een loongolf nodig. Dat begint met het afsluiten van rechtvaardige cao’s. Mensen dreigen op te draaien voor de torenhoge inflatie en zien hun koopkracht als sneeuw voor de zon verdwijnen”, aldus FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha.

Na de werknemersoverwinning bij de NS: krijgen we een loongolf?
Lees ook

Na de werknemersoverwinning bij de NS: krijgen we een loongolf?

Dat dat ten koste gaat van de winstgevendheid van bedrijven, is van ondergeschikt belang, vindt de vakbond. "Zelfs nu willen bedrijven en economen ons laten geloven dat de lonen niet automatisch gecompenseerd mogen worden, omdat dit de winsten onder druk zou zetten en de economie zou schaden. Het enige wat de economie aantoonbaar schaadt, zijn de achterblijvende lonen en de koopkrachtcrisis die miljoenen huishoudens raken", vervolgt Boufangacha.

Onrust

Als werkgevers niet bereid blijken om de eisen in te willigen, dreigt volgens de bond 'een hoop onrust'. De stakingen bij de NS en het daaropvolgende sterk verhoogde loonbod, wordt aangehaald als voorbeeld van wat er mogelijk is.

De automatische prijscorrectie zoals de FNV die wil, zou overigens wel een compensatie achteraf zijn. Het idee is om per 1 januari van ieder jaar de lonen dan bij te stellen met de door het CBS gemeten inflatie over het jaar eerder.

CNV: 5 tot 10 procent

Vakbond CNV liet maandag weten dat personeel 5 tot 10 procent meer salaris moet krijgen bij nieuwe cao’s, al moet een definitief cao-voorstel nog komen. Volgens voorzitter Piet Fortuin is "een forse loonsverhoging hard nodig". Volgens de vakbond zijn er "zat bedrijven die een stevige loonsverhoging best kunnen betalen". Wel houdt CNV rekening met de situatie van bedrijven: sommige sectoren hebben het namelijk zwaar.

Lees meer over
FNVCNV